Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara în care guvernul a cedat la presiunea populației și introduce pedeapsa cu moartea în cazul violatorilor

www.cnn.com
PEdeapsa cu moartea abolire

Guvernul din Bangladesh a aprobat luni propunerea de instituire a pedepsei capitale împotriva violatorilor, o decizie luată pe fondul protestelor la scară naţională în urma unei serii de violuri colective şi atacuri sexuale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Bangladesh se confruntă în ultimii ani cu o creştere a infracţiunilor sexuale, numai între lunile ianuarie şi septembrie fiind raportate aproape 1.000 de incidente. În peste o cincime din aceste cazuri a fost vorba despre violuri în grup, potrivit asociaţiei pentru apărarea drepturilor omului Ain-o-Salish Kendra.

Experţi sunt însă de părere că înăsprirea pedepselor nu va fi suficientă şi că autorităţile trebuie să ia măsuri urgente împotriva problemelor sistemice din procesele pentru viol şi împotriva ratei extreme de scăzute de condamnări.

Citește și: După cazul Baranga, jurnalista Ioana Ene Dogioiu îl dă în vileag pe șeful Grupului de Comunicare Strategică: ‘Este o persoană fără diplomă de licență’

Activiştii pun înmulţirea agresiunilor pe seama unei culturi a impunităţii şi protecţiei de care beneficiază, din motive politice, unii suspecţi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul justiţiei Anisul Huq a precizat luni că guvernul condus de premierul Sheikh Hasina a aprobat propunerea ca pedeapsa maximală pentru viol să fie cea capitală.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

'Legea trebuia amendată rapid. Cabinetul a adoptat un decret ce va fi promulgat mâine, cu aprobarea preşedintelui, dat fiind că parlamentul nu se află acum în sesiune', a afirmat el.

Cel mai recent val de furie naţională a fost declanşat de o filmare în care un grup de bărbaţi au dezbrăcat şi agresat o femeie timp de aproape o jumătate de oră, în districtul Noakhali.

O anchetă a unui organism independent, Comisia naţională pentru drepturile omului, a scos la iveală că femeia fusese violată în mod repetat şi terorizată cu arma de unul din bărbaţii din grup de-a lungul ultimului an.

'Fără milă faţă de violatori', au strigat protestatarii adunaţi în capitala Dacca şi în alte localităţi. Mulţi manifestanţi, printre care femei şi studenţi, purtau pancarte cu mesaje precum 'Opriţi cultura violului'.

În Bangladesh, multe violuri rămân neraportate întrucât femeile se tem că vor fi stigmatizate.

În plus, chiar dacă victimele atacurilor sexuale depun plângere, făptaşii sunt foarte rar inculpaţi, după anchete care durează mulţi ani, iar procentul celor condamnaţi este foarte scăzut.

În 2013, o anchetă întreprinsă de ONU a arătat că, dintre bărbaţii din Bangladesh care au recunoscut că au comis viol, 88% dintre cei din mediul rural şi 95% dintre orăşeni au spus că nu au suferit niciun fel de consecinţe penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.