Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târgul de Crăciun de la Strasbourg este un eveniment plasat sub o securitate foarte strictă

Toronto Star
Strasbourg Craciun

Târgul de Crăciun de la Strasbourg, unde trei persoane au fost ucise şi alte 12 rănite marţi de un suspect care a reuşit să fugă, este un eveniment plasat sub o securitate foarte strictă pentru a primi două milioane de vizitatori veniţi din lumea întreagă, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Ameninţarea teroristă rămâne foarte ridicată (...) Efectivele sunt pregătite pentru a asigura siguranţa acestui eveniment important pentru Strasbourg şi Franţa cu numeroşi vizitatori străini veniţi din lumea întreagă" a explicat secretarul de stat din ministerul de interne Laurent Nunez, cu prilejul inaugurării, pe 23 noiembrie, a celei de-a 449-a ediţii a acestei tradiţionale manifestări. 

Circa 300 de cabane din lemn sunt instalate în centrul istoric al oraşului Strasbourg, înconjurat de râul Ill, şi un brad înalt de 30 de metri, luminat în întregime, este ridicat în Piaţa Kleber, piaţa principală. 

Evenimentul festiv a făcut obiectul unui proiect de atentat în decembrie 2000. De atunci, a fost frecvent obiectul ameninţărilor cu atacuri. 

Măsurile de securitate şi bugetul aferent au fost consolidate după atentatele de la Paris din 2015 şi atentatul din decembrie 2016 de la Târgul de Crăciun de la Berlin, unde un camion a izbit mulţimea, revendicat de gruparea Stat Islamic şi soldat cu 12 morţi.

Citește și: Atacul armat de la Strasbourg: Noul bilanț este de 3 morți şi 11 răniți

Aproximativ 260 de poliţişti naţionali, 160 de agenţi se securitate privaţi, 50 de poliţişti municipali şi mai multe zeci de militari din cadrul Operaţiunii Santinela (desfăşurată în urma atentatelor de la Paris din ianuarie 2015) sunt mobilizaţi zilnic pentru a asigura securitatea accesului şi aleilor din centrul oraşului până la 30 decembrie. 

În centrul pietonal, vehiculele motorizate sunt supuse unor restricţii drastice de circulaţie şi staţionare. Gropi în liniile de tramvai şi blocuri de beton trebuie să ferească de pericolul unui atac cu maşină folosită ca berbec. 

Agenţi de securitate sunt poziţionaţi pe fiecare pod care permite accesul în centrul istoric, "Grande Ile", şi percheziţionează pietonii până la orele 20 de duminică până joi, 21 vineri şi 22 sâmbătă. 

Marţi, în jurul orelor 20.00 (19.00 GMT), atacatorul, în vârstă de 29 de ani, a trecut pe Pont du Corbeau şi a pătruns în perimetrul Târgului de Crăciun. El a deschis focul asupra vizitatorilor, pe Rue des Orfčvres, arteră pietonală cu magazine din vecinătatea Pieţei Kleber, după care a reuşit să fugă. 

Potrivit unui bilanţ al ministrului de interne prezentat miercuri la orele 02.20, atacul comis marţi în jurul orelor 19.00 GMT a făcut trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase în stare foarte gravă. 

Primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a anunţat că Târgul de Crăciun va fi închis miercuri. 

Cu două milioane de vizitatori, oraşul Strasbourg se aştepta la beneficii economice în valoare de 250 de milioane de euro, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.