Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu atacă din nou raportul MCV: 'Este dezechilibrat'

tariceanu-constantin-alde

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit, luni, cu Vera Jourova, comisar european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, căreia i-a semnalat faptul că Raportul MCV este "dezechilibrat" şi conţine "numeroase greşeli".

"I-am spus şi doamnei Vera Jourova ceea ce am spus şi în public şi anume că, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, conţine numeroase greşeli - cum, de altfel, au menţionat şi Ministrul Justiţiei, şi alţi actori instituţionali. I-am învederat faptul că modul în care raportul se exprimă, prin care cere în mod imperativ Parlamentului să întreprindă anumite acţiuni, înfrânge şi libertatea parlamentarilor, şi independenţa Parlamentului, ca instituţie, iar acest lucru este inacceptabil în orice democraţie parlamentară. Ca să fiu foarte clar, în Raportul MCV se vorbeşte despre necesitatea modificării Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justiţie. Această exprimare este una total defectuoasă, care lasă să se întrevadă şi alte lacune grave ale Raportului şi ale modului în care Raportul se raportează la situaţia din România", a afirmat Tăriceanu, după întrevedere, potrivit unui comunicat al Senatului.

Preşedintele Senatului a adăugat faptul că a subliniat faptul că Raportul conţine ţinte în mişcare, că nu există repere fixe care, odată îndeplinite, să permită încheierea mecanismului de cooperare şi verificare. "Am abordat şi alte probleme legate de ceea ce numim în România 'statul de drept'. Am subliniat că această componentă a combaterii corupţiei este una necesară şi că mă bucură rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuză cu privire la modul în care funcţionează statul de drept. Şi aici vorbesc despre tele-justiţie, despre modul în care cei acuzaţi înainte de a fi judecaţi sunt plimbaţi în faţa opiniei publice cu cătuşe la mâini, lucru care încalcă demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate şi de Parlamentul European ca practici neacceptabile", a mai menţionat Tăriceanu.

El a arătat că a abordat şi tema scurgerii informaţiilor din dosarele aflate în curs de anchetă către presă, lucru care înlătură prezumţia de nevinovăţie şi îi transformă pe toţi cei care sunt acuzaţi în vinovaţi. De asemenea, Tăriceanu a subliniat şi faptul că "serviciile secrete şi-au extins câmpul tactic până în zona instanţelor". "I-am spus (comisarului european -n.r.) că am, câteodată, sentimentul - şi nu numai eu, e un sentiment care este împărtăşit de numeroşi oameni din România - că ne întoarcem treptat la atmosfera de frică şi de teroare care a domnit în perioada anilor '50 şi '60, când justiţia, în ghilimele, era înfăptuită de securitate şi cu procuratură. Instanţele nu aveau decât un rol formal", a mai arătat preşedintele Senatului. Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, la întrevederea cu Vera Jourova s-a discutat şi despre administraţie. "Am ajuns să vedem administraţia paralizată - i-am spus acest lucru Comisarului european şi am văzut şi remarca făcută de prim-ministrul Cioloş în acest sens -, funcţionari care nu mai semnează nimic, stau şi se uită la toate proiectele cu fonduri europene, nimeni nu mai are curaj să semneze de frică să nu fie a doua zi anchetat de DNA. Lucrurile acestea trebuie să ne ridice mari semne de întrebare şi cred că este corect ca şi partenerii europeni, pe lângă lucrurile bune pe care le văd, să vadă şi aceste probleme serioase pe care nu avem de ce să le ascundem. Dacă nu avem niciun interes să ascundem corupţia, cred că nu avem niciun interes să ascundem nici celelalte probleme cu care ne confruntăm", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a susţinut că Vera Jourova înţelege bine aceste lucruri, având în vedere că a fost implicată într-o istorie similară. "Înţelege mai bine aceste lucruri având în vedere că ea însăşi a fost implicată într-o istorie similară cu ceea ce se întâmplă în România. A fost unul dintre parlamentarii arestaţi şi, după ce a fost lipsită de libertate o perioadă îndelungată, instanţa a hotărât că este nevinovată. Dar cariera ei politică, personalitatea ei, profilul ei au avut de suferit. În toată această discuţie pe care eu propun societăţii româneşti, multă lume este tentată să vadă problema gândindu-se exclusiv la oamenii politici. Oamenii politici reprezintă o parte dintre cei care ar trebui, ca şi ceilalţi cetăţeni, să se bucure de dreptul la imagine, la demnitate", a susţinut Tăriceanu, conform sursei citate. Potrivit comunicatului, întrebat în legătură cu concluziile întrevederii cu Vera Jourova, Tăriceanu a răspuns: "Să nu vă aşteptaţi ca un comisar european să spună 'da, să trăiţi, am înţeles, voi acţiona, voi face...'. A luat notă de aceste lucruri, se va documenta şi, de fapt, discuţiile sunt de informare reciprocă, nu vin comisarii aici să ia decizii, aşa cum se procedează la o întreprindere, unde se iau decizii în urma şedinţei", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.