Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, nemulțumit de poziția pe care o deține România în interiorul UE: 'Conduita la Bruxelles are un rol pasiv. Lucrurile ar putea fi îmbunătățite'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că poziția României în UE și conduita acesteia la Bruxelles nu se ridică la potențialul pe care țara îl are, însă lucrurile pot fi îmbunătățite în acest sens.

„Observăm că rolul nostru în UE este mai complex și mai nuanţat. Evident, Președinția pe care am deținut-o recent a fost una de succes și a confirmat din nou faptul că România, în cei doisprezece ani de la aderare, a evoluat enorm și a demonstrat că are aceeași capacitate instituțională ca oricare alt stat membru. Dar poziția care o deține România în interiorul Uniunii nu se ridică la potențialul pe care cred că îl avem ca țară și, în mod cert, la așteptările şi aspiraţiile noastre. Conduita României la Bruxelles şi în alte capitale relevante pentru politicile Uniunii Europene, lasă uneori impresia că are, mai degrabă, un rol mai degrabă pasiv și prea permisiv, uneori lipsit de inițiative implementate până la capăt, departe de conduita potrivită statutului de cea de-a șaptea țară din cadrul Uniunii Europene, și probabil, în curând a șasea, ca mărime”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române – Ediția 2019, conform Mediafax.

Președintele Senatului a adăugat că poziția României la ONU și conduita țării pot fi îmbunătățite.

Reacția lui Cozmin Gușă după intrarea lui Theodor Paleologu și a lui Mircea Diaconu în cursa prezidențială: 'Au jucat şi rezerviştii, şi activii din Servicii'

„Cred cu tărie că lucrurile ar putea fi cu siguranţă îmbunătăţite, în acest sens, dar şi în privinţa poziției noastre la ONU, la OSCE sau la Consiliul Europei.”, a adăugat Tăriceanu.

El a adăugat că, deși Președinția României la Consiliul UE a fost un succes, nu trebuie uitat faptul că românii au pierdut alegerile pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Succesul Președinției rotative a UE nu ne permite să ignorăm, însă, din păcate, eșecul suferit cu ocazia alegerilor pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Dar așa cum felicitările pentru succesul de la UE nu pot merge exclusiv la adresa diplomației, tot așa, blamul pentru eșecul de la ONU nu poate fi atribuit exclusiv Ministerului Afacerilor Externe. Decizia candidaturii a fost, în fapt, după cum știți, una politică, iar dezideratul asumat nu putea fi atins decât cu condiția unei mobilizări şi cooperări instituționale corecte, coerente şi complete, între toți factorii de decizie implicați. Cred că contra-candidaţii noştri au ştiut mai bine, să recunoaştem, cum să atingă această cooperare şi mobilizare în plan naţional. Ne putem doar întreba cum a fost posibilă o asemenea cooperare benefică în anii de după 1989, în condițiile unei lupte politice interne acerbe la aceea dată și nu mai este posibilă acum sau în cel mai bun caz, se desfășoară cu numeroase sincope și dificultăți”, a mai spus Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române – Ediția 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.