Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: PSD rămâne la guvernare. Tehnocrația ucide democrația

tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, in plenul Parlamentului dedicat investirii noul Guvern, ca PSD ramane la putere si PNL pare sa se pozitioneze in opozitie.

"Constat ca PSD ramane la putere si PNL isi manifesta intentia de a fi critic la adresa Guvernului, adica in Opozitie", a spus Tariceanu.

Seful Senatului a spus ca exista un 'plan' subteran pus in aplicare cu Guvernul tehnocrat.

"Planul implica denigrarea parlamentului si golirea de continut, acapararea justititiei, anihilarea statului de drept, scopul final este ‘schimbarea de paradigma’, adica schimbarea regimului politic democratic. Planul acesta cu privirea ingaduitoare a presedintelui are doua componente – subordonarea justitiei si investirea guvernului meu", a spus acesta.

Potrivit lui Tariceanu 'sub pretextul luptei impotriva coruptiei s-a constituit in afara Constitutiei un cartel institutional cunoscut ca binomul SRI-DNA'.

"Tehnocratia ucide democratia", a mai spus acesta.

****

Stimați colegi parlamentari,
Domnule prim-ministru și domnilor miniștri desemnați,
Onorată asistență,
Chiar dacă vorbesc de la acest microfon, azi mă voi adresa dumneavoastră și opiniei publice mai degrabă în calitate de președinte al Senatului și mai puțin în calitate de co-președinte al ALDE. Doresc să subliniez că un partid poate să crească sau să scadă în preferințele electoratului. Indiferent de aceste fluctuații și înainte de orice, noi, ca parlamentari, și, în mod deosebit, eu, ca președinte al Senatului, avem datoria să apărăm Constituția, democrația parlamentară și statul de drept.
Am fost avertizat în ultima vreme că ar fi mai bine să renunț la anumite teme ce par să deranjeze o serie de oameni şi instituţii.Știu, deci, că prin acest discurs îmi asum o serie de riscuri, dar mai știu că votul pe care l-am primit din partea electoratului în 2012 și încrederea cu care am fost învestit de colegii senatori în funcția de președinte al Senatului îmi creează obligații și responsabilități la care nu am intenția să renunţ.
Domnule prim-ministru desemnat,
Vreau să știți că vă bucurați de aprecierea mea și a multor colegi pentru modul în care v-ați îndeplinit în trecut obligațiile oficiale în România și la Bruxelles. Vreau să mai știți că nu mă îndoiesc de buna dumneavoastră credință și nici nu vă pun la îndoială intențiile.
Dar trebuie să mai știți că persoana dumneavoastră, împreună cu reputația și prestigiul pe care le-ați câștigat, este – poate fără voia și fără știința dumneavoastră – parte a unui plan elaborat în urmă cu un an şi care și-a propus să înlăture cu orice preț un Guvern ales democratic și învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare. Acest plan implică instituții ale statului și urmărește denigrarea Parlamentului şi golirea de conținut a democrației reprezentative, acapararea Justiției și anihilarea statului de drept, atâta cât există în România stat de drept. Scopul final şi mărturisit este „schimbarea de paradigmă”, altfel şi mai precis spus, schimbarea regimului politic democratic.
Planul acesta, care se execută sub privirea îngăduitoare a Președintelui României, are două componente: pe de o parte, subordonarea Justiției unei voinţe exterioare autorităţii judecătoreşti, obiectiv îndeplinit aproape în întregime și, pe de altă parte, învestirea”guvernului meu”, obiectiv pe cale să se împlinească.
Dacă veți primi votul de investitură, nu peste multă vreme, veţi constata că marja dumneavoastră de manevră ca premier este încorsetată și extrem de îngustă, şi nu din cauza Parlamentului, ci a celor care vor pretinde să vă controleze și să vă dirijeze în permanenţă.
Oricare ar fi riscul de a rosti public acest adevăr, am obligația în calitate de președinte al Senatului să lupt cu toate mijloacele democratice și legale pe care le am la dispoziție împotriva acestui plan.
Cred, stimate domnule prim-ministru desemnat, că, după perioada lungă în care ați lucrat în străinătate, departe de realitățile și mentalitățile românești, sunteți pe cale să intrați într-un joc ale cărui reguli și consecințe nu le cunoașteți încă.
O să detaliez în continuare prima componentă a planului.
În România, sub pretextul combaterii corupției – acţiune binevenită ce trebuie neapărat continuată în deplinul respect al legii şi garanţiilor constituţionale – s-a constituit, în afara Constituției și în vederea încălcării independenței Justiției, un cartel instituţional netransparent, cunoscut ca binomul SRI-DNA. Așa rezultă din declarațiile publice ale domnului Dumbravă, general SRI activ, cu o funcție înaltă, care a spus că SRI participă la derularea anchetelor DNA până la finalizarea actului de Justiţie, ea însăşi tratată drept câmp tactic pentru serviciile speciale.
În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat ofițeri acoperiți în Justiție și în Ministerul Public, așa cum au reclamat asociațiile profesionale ale magistraților cu care am avut de curând întâlniri directe, în numele Senatului, pentru o informare reciprocă și pentru a acționa împreuna pentru a face din România un stat de drept, așa cum nu este în prezent.
În România, prezumția de nevinovăție este anulată în fapt de DNA, care, prin scurgerile premeditate de informaţii către presă din dosare selectate cu grijă, dar aflate în faza de instrumentare, servește anumite interese politice de moment și creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor care urmează să se pronunțe.
În România, DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice luate de membri ai Guvernului sau de parlamentari. Colegii parlamentari știu cât de numeroase sunt cazurile de acest tip. În România, DNA și CSM împreună cu Inspecția Judiciară s-au transformat în actori care influențează scena politică sau îi determină și îi condiționează agenda.
În România, sub pretextul protejării independenței Justiției, Inspecția Judiciară a CSM cenzurează declarațiile critice și justificate ale unor decidenţi politici, dar nu reacționează atunci când procurorul șef al DNA critică în public hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești.
În România, un cetățean obișnuit, aşa cum demonstrează cazul ”Rarinca”, poate fi încarcerat și abuzat în cele mai teribile moduri, singura sa culpă fiind aceea că a îndrăznit să-și ceară drepturile tocmai de la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În România sunt judecători, care sunt anchetați, terorizați și pedepsiți de Inspecția Judiciară a CSM. Așa s-a întâmplat în cazul ”Rarinca”, așa s-a întâmplat cu judecătorii care de curând nu au acceptat arestarea preventivă a primarului sectorului 4 din Bucureşti. Aşa cum arată Justiţia în acest moment, ea este mai degrabă ca un cazan sub presiune.
Ar mai fi multe de spus privitor la faptul că România este departe de a fi un stat de drept.
Iată, acum și cea de-a doua componentă a planului: instalarea ”guvernului meu”.
Pe fondul unor manifestaţii de stradă potențate de emoția publică a tragediei de la clubul ”Colectiv”, primul ministru, Victor Ponta, şi-a prezentat demisia pe 4 noiembrie, asumându-și responsabilitatea politică pentru o tragedie provocată de inconştienţa criminală a unor particulari, favorizată de neglijenţa şi eventual, de corupţia unor autorităţi locale. Criza politică, a fost generată de refuzul principalelor partide de a-şi asuma responsabilitatea constituţională în vederea formării unei majorități parlamentare prin negocieri cu celelalte partide şi de a îi prezenta Preşedintelui României un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.
Mai mult chiar, liderii PNL au calificat, fără niciun temei, Parlamentul drept ilegitim şi au cerut, tot fără vreun temei, dizolvarea acestuia.
Fuga de răspunderea care le revenea i-a permis Preşedintelui să declanşeze o criză de regim. O criză artificială, fără nici o premisă de ordin politic, economic sau social.
Actualul Parlament a fost ales de nouă milioane de cetăţeni pentru un mandat constituţional de patru ani. În Parlament există grupuri politice coerente, capabile să negocieze şi să formeze o majoritate guvernamentală. Acest lucru nu s-a întâmplat din păcate, în pofida faptului că România înregistrează de trei ani cea mai constantă şi solidă creştere economică din Uniunea Europeană. Gradul de satisfacţie al unor largi secţiuni ale societăţii este justificat de un spor al veniturilor însoţit de o scădere a preţurilor de consum. Cu toate acestea, Preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi vocale, pe care a numit-o „strada”, să propună un candidat pentru funcţia de Prim-ministru din afara Parlamentului şi a partidelor, candidat ce ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi.
Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor câştigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere.
Într-o democraţie reprezentativă, minorităţile, de orice natură, sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce guvernul şi de a-şi impune agenda. Demersul Președintelui României se arată a fi unul ne-democratic, în afara spiritului Constituției şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică anti-democratică.
Am văzut deja, Domnule Prim ministru, în programul de guvernare pe care l-aţi prezentat ieri că vă asumaţi trei măsuri guvernamentale ce exced flagrant cadrul constituţional şi care nu pot fi imaginate decât printr-o revizuire a legii fundamentale. Cum veţi proceda? Şi, mai ales, cum oare v-aţi propus să adoptaţi asemenea măsuri împotriva Constituţiei?
Dacă acest guvern de tehnocraţi va trece de votul Parlamentului, democraţia reprezentativă va fi destituită.

O singură persoană, chiar şi aleasă, fie ea și Președintele României, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul anti-politic, anti-democratic şi anti-parlamentar al unei minorităţi ce pretinde statutul de „societate civilă”, dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civică, politică sau măcar statistică. Niciuna din lozincile, revendicările sau scandările „străzii” nu a inclus în zilele trecute cuvântul democraţie.
Să recunoaştem cu luciditate: aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia.
Instalarea unui guvern prezidenţial, ”guvernul meu”, va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept, dar care mai presus de toate va transforma Parlamentul într-o formă fără fond.
Pentru mine, ca președinte al Senatului, aceasta este o perspectivă inacceptabilă și mă voi lupta împotriva ei folosind toate mijloacele legale și regulamentare, așa cum mă voi lupta și pentru instaurarea unui adevărat stat de drept din care abuzurile să fie eliminate şi în care calitatea drepturilor şi libertăţilor individului să fie maximă. După ”Pas cu pas” și ”Primul pas”, sper ca discursul meu să nu conducă la un nou ”pas” al președintelui Iohannis intitulat: ”Parlamentul meu”.
Având în vedere argumentele prezentate, grupurile ALDE nu vor vota în favoarea învestirii Cabinetului Cioloș.
Luând în considerare declarațiile făcute doar de liderii PSD, PNL şi UNPR, Cabinetul Cioloș va întruni o majoritate confortabilă pentru a fi învestit.
Dacă această problemă pare a fi rezolvată, se naște o altă problemă mult mai profundă: acceptăm noi de bunăvoie, ca Parlament, să ne autodelegitimăm, acceptăm noi să cedăm din atribuțiile noastre, transformând Parlamentul într-o formă fără fond, acceptăm noi să ne așezăm la remorca altor instituții ?
Ca președinte al Senatului am făcut eforturi notabile pentru reechilibrarea puterilor în stat. Îmi este greu să fac un bilanț: cât am reușit și cât a fost în zadar. Pot totuși să vă spun: faptul că nu o majoritate parlamentară a dat premierul desemnat este o înfrângere pentru Parlament și pentru democrație. Este un semnal limpede și trist că echilibrul puterilor în stat este departe de a se fi realizat, fiind net defavorabil Parlamentului. Ne aflăm într-o situație pe care n-o accept acum și pe care n-o voi accepta nici în viitor.
În încheiere, aş vrea să îl felicit totuși pe domnul Prim Ministru pentru că a retras candidatul de la ministerul Justiţiei. Când am văzut acest lucru, dar şi celelalte audieri, mi-am dat seama că România nu a progresat aproape deloc de 115 ani. În anul 1900, Raymond Poincaré, fost Prim ministru şi Președinte al Franţei, în vizită la Bucureşti, în calitate de avocat însă, a spus în franceză că „“Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère...”. „Ce vreţi?”, zice, „Aici suntem la Porţile Orientului, unde totul este luat cu uşurinţă”, „easy going”, cum zic englezii. Păi audierile de ieri, lista miniştrilor, programul care ne-a fost prezentat, sunt demonstraţia elocventă că nu ne-am schimbat de 115 ani. Vă rog să trageţi dumneavoastră concluziile.
Vă mulțumesc!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.