Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tariceanu si 'crema' Senatului simt nevoia sa se izoleze ... la SNAGOV pe bani publici

snagov

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu organizeaza miercuri o intalnire informala cu 'crema' Senatului la Palatul Snagov pentru a discuta pe teme importante.

Nicio problema la prima vedere, daca senatorii s-ar intalni la Snagov sa stea la taclale pe banii lor. Insa dezbaterea informala propusa de Tariceanu va costa statul 6000 de lei, acesta explicand ca pentru a putea discuta teme importante fara ca parlamentarii sa fuga, e nevoie de izolare si astfel nu s-a putut opta pentru una dintre numeroasele sali de conferinte din Palatul Parlamentului.

"Banii nu-i plătim pentru deplasare şi nici pentru că o facem în altă parte. Bugetul aprobat e un buget maximal, în funcţie de câţi participanţi sunt, atâţia bani se vor cheltui. Îmi doresc foarte mult să ieşim din logica conflictelor, disputelor care au caracterizat România până mai de curând, mă refer la perioada Băsescu. (...) De aici (n.r. din Parlament), după jumătate de oră, fiecare se va trezi că are treabă. Nu e o chestiune pe care am descoperit-o eu. Într-un loc mai izolat lumea poate să se concentreze pe aceste subiecte fără să existe presiunea timpului.Le-am propus colegilor undeva cât mai aproape de Bucureşti să stăm să putem face acest lucru într-un cadru liniştit fără presiunea timpului şi unde fiecare să fie obligat la o reflecţie profundă", a explicat Tariceanu.

La intalnirea informala de la Palatul Snagov sunt invitati membrii Biroului Permanent, liderii grupurilor parlamentare si sefii Comisiilor de specialitate. Liberalii nu vor onora insa invitatia, potrivit lui Tariceanu.

"Eu am o altă logică, a colaborării instituţionale, a dialogului. Când eram prim-ministru organizam periodic, cu miniştri, întâlniri de lucru. Întâlnirile de lucru nu erau şedinţe de guvern, erau mic dejun de lucru, prânz de lucru. Acelasi lucru l-am propus şi colegilor mei din Biroul Permanent şi nu numai, liderilor grupurilor parlamentare şi preşedinţilor de Comisii să facem o întâlnire informală în care să vedem care sunt problemele cu care ne confruntăm. (...)

Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că am aflat că grupul PNL, în inteligenţa lui nemăsurată, nelimitată, a luat hotârârea să nu participe şi pe mine, lucrul acesta pe mine personal, mă mâhneşte pentru că dacă nu ai vocaţia dialogului democratic şi civilizat atunci nu ştiu ce încredere poţi să mai ai din partea cetăţenilor. E regretabil că PNL adoptă mai degrabă procedeele şi manierele băsiste prin cooptarea celor de la PDL decât ceea ce a caracterizat PNL din totdeauna", a spus Tariceanu.

Temele care vor fi abordate in intalnirea informala sunt diverse - de la debirocratizare si recredibilizarea Parlamentului, pana la revizuirea Constitutiei.

"Avem o problmă de percepţie legată de Parlament, de lipsa de credibilitate a Parlamentului, avem o problemă care ar trebui transpusă în practică prin modificarea Regulamentului Senatului, prin aducerea lui la zi ţinând cont de anumite decizii ale Curţii Constituţionale, care sunt cele mai bune căi pentru a face aceste lucruri, cum debirocratizăm activitatea Biroului Permanent al Senatului şi cum facem să discutăm mai mult subiecte politice, cum redăm Senatului funcţia esenţială de dezbatere pe care o are orice Cameră a Parlamentului. După cum vedeţi sunteţi martori la cum se desfăşoară dezbaterile în Cameră. Ele se rezumă de cele mai multe ori la intervenţii mai mult sau mai puţin tehnice pe proiectele de lege, în loc să fie dezbateri serioase pe subiectele importante. Nu am văzut în Parlament o dezbatere serioasă pe tema rufugiaţilor care au ajuns în România. (...) Vreau ca aceste lucruri privitoare la rolul Parlamentului, Senatului, în contextul necesităţii revizuirii Constituţiei, modernizării Parlamentării şi delimitării prerogativelor între Senat şi Cameră (n.r. sa fie discutate) - toate aceste chestiuni cred că ar trebui să fie discutate într-un cadru de dialog informal, nu în cadrul unei şedinţe în care luăm hotărâri. Până să luăm hotărârile trebuie să ne consultăm. Este rolul meu să-i adun pe toţi, să stăm la masă şi să discutăm", a mai spus Tariceanu.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.