Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: Suntem adepţii unui Consiliu de Securitate al ONU mai eficient, mai transparent şi mai reprezentativ

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marţi, cu ocazia lansării campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru mandatul 2020 - 2021, că ţara noastră este pregătită să contribuie activ cu experienţa şi capacităţile sale pentru a asigura eficienţa sistemului ONU. "În prezent, mecanismele ONU se confruntă cu noi provocări în domenii în care este esenţială cooperarea internaţională şi intervenţia multilaterală eficace. România e pregătită să contribuie activ cu experienţa şi capacităţile sale pentru a asigura eficienţa sistemului ONU. Suntem adepţii unui Consiliu de Securitate mai eficient, mai transparent şi mai reprezentativ, capabil să răspundă preocupărilor tuturor statelor membre ONU. Cuvântul de ordine al candidaturii României este un angajament pe termen lung în favoarea păcii, justiţiei şi dezvoltării. Acest motto rezumă cele trei domenii centrale de acţiune ale ONU şi evidenţiază atât experienţa acumulată de ţara noastră, (...) cât şi conştientizarea obligaţiilor ce ne vor reveni în calitate de membru al Consiliului de Securitate", a subliniat Tăriceanu, la conferinţa de lansare a campaniei, găzduită de Palatul Parlamentului.

Potrivit preşedintelui Senatului, România este cel mai mare contributor est-european la operaţiunile de menţinere a păcii şi la alte tipuri de misiuni ONU în ceea ce priveşte personalul angajat. "Ne mândrim cu o tradiţie de 26 de ani de participare la misiunile ONU de menţinere a păcii, peste zece mii de Căşti Albastre româneşti servind sub drapelul ONU, în tot acest timp. Militarii şi ofiţerii de Poliţie şi Jandarmerie români au acţionat şi acţionează în peste 20 de teatre de operaţiuni din Pakistan până în Mali, Angola şi Haiti, acumulând o experienţă de teren extrem de preţioasă. La Summitul operaţiunilor de menţinere a păcii din septembrie 2015, România a anunţat noi contribuţii la operaţiunile ONU de menţinere a păcii, pentru prima dată oferind şi echipamente de transport", a amintit Tăriceanu.

El a adăugat că, pe linia dreptului internaţional, România a susţinut şi a promovat întotdeauna principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale, egalităţii între state, soluţionării paşnice a disputelor, alături de respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Călin Popescu-Tăriceanu a evidenţiat că realizarea acestui obiectiv naţional de politică externă va permite României "implicarea nemijlocită în abordarea celor mai stringente probleme înscrise pe agenda globală actuală". În opinia sa, după aderarea României la UE şi NATO, consolidarea profilului României în plan multilateral este şi trebuie să rămână o prioritate a politicii externe. "Deţinerea în trecut a patru mandate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU ilustrează seriozitatea angajamentului nostru şi reprezintă un capital de experienţă ce va facilita reuşita proiectelor pe care le vom promova împreună cu partenerii externi. România dispune de o tradiţie solidă a multilateralismului, care a fost susţinută constant de-a lungul timpului de diplomaţia parlamentară", a precizat preşedintele Senatului, conform Agerpres.

În contextul Centenarului Unirii şi al preluării în 2019 a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, un nou mandat al României la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite ar reprezenta "încununarea unui ciclu istoric în care România s-a transformat şi a revenit în rândul democraţiilor, pregătită să îşi asume la un nivel superior obligaţiile ce îi revin" în calitate de actor internaţional, a punctat Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.