Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările care ajută Rusia să evite sancțiunile: una dintre ele are parteneriat strategic cu România

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Rusia se descurcă din ce în ce mai bine în a eluda sancțiunile occidentale privind produsele electronice, afirmă un oficial american, informează Politico. „Până la începutul acestui an, Rusia a putut reimporta anumite categorii cheie de electronice la aproximativ nivelurile de dinainte de război”, afirmă un oficial de top din domeniul sancțiunilor. Interesant e că una din țări e parteneră cu România, ba mai mult: face parte inclusiv din NATO!

Exporturile occidentale de microcipuri și electronice cheie de care Rusia are nevoie pentru a-și alimenta mașina de război au revenit la nivelurile de dinainte de invazie, în condițiile în care Moscova și-a intensificat eforturile de a ocoli sancțiunile, a declarat miercuri un oficial de rang înalt. "La începutul acestui an, Rusia a putut reimporta anumite categorii cheie de produse electronice la aproximativ nivelurile de dinainte de război", a declarat Jim O'Brien, coordonator al sancțiunilor în cadrul Departamentului de Stat al SUA, pentru POLITICO's Brussels Playbook. El a făcut referiri în acest sens la cipuri, procesoare și circuite integrate esențiale pentru fabricarea armelor moderne.

Lista țărilor identificate

Problema, a spus O'Brien, este că firmele europene vând către alte țări, care la rândul lor revând materialele către Rusia. Eludarea sancțiunilor rămâne o "problemă substanțială", a spus O'Brien, adăugând că SUA au identificat probleme în special cu cinci țări: Turcia (care face parte din NATO și are un parteneriat strategic cu România), Kazahstan, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Armenia.

Uniunea Europeană lucrează în prezent la un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include măsuri fără precedent vizând țările care continuă să facă afaceri cu Moscova, permițându-i astfel să ocolească sancțiunile.

Însă mai multe țări au îngrijorări cu privire la acest acord: Grecia și Ungaria se opun ca Ucraina să includă unele dintre companiile lor pe lista "sponsorilor de război", în timp ce altele, printre care Germania și Franța, se tem că interdicția anti-circumvenție ar putea afecta relațiile diplomatice cu țările terțe.

Context

Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă versiune a pachetului la o reuniune a ambasadorilor UE, dar țările nu au reușit să ajungă la un acord, au declarat mai mulți diplomați europeni pentru POLITICO.

Comerțul dintre Rusia și mai multe țări din Caucaz și Asia Centrală apropiate Moscovei - inclusiv Georgia, Kazahstan și Armenia - a crescut brusc de la începutul invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina, potrivit înregistrărilor vamale consultate de POLITICO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.