DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ţările de Jos, Canada şi Ecuadorul doresc crearea unei tribunal mondial anticorupţie

http://opiniojuris.org
justitie

Ţările de Jos, Canada şi Ecuadorul au susţinut luni apeluri pentru crearea unei tribunal mondial anticorupţie, afirmând că acesta va ajuta la lupta împotriva "cleptocraţilor" aflaţi la conducerea guvernelor, notează AFP, citat de Agerpres.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări au susţinut o campanie pentru un tribunal anticorupţie, care, potrivit partizanilor săi, va funcţiona în acelaşi mod ca şi Curtea Penală Internaţională (CPI). "Un astfel de tribunal va oferi comunităţii internaţionale un instrument suplimentar pentru a pune în aplicare legile anticorupţie existente", a scris ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra pe Twitter după o întâlnire la Haga, oraş olandez care găzduieşte o multitudine de tribunale mondiale.

Aproximativ două trilioane de dolari în cheltuieli de aprovizionare la nivel mondial sunt pierdute în fiecare an din cauza corupţiei, potrivit datelor ONU.

Judecătorul american Mark Wolf, care conduce campania, a afirmat că tribunalul "se va concentra asupra celor mai înalţi funcţionari şi persoanelor care îi mituiesc". "Cultura eliminării corupţiei începe de la vârf", a declarat el în cadrul unei mese rotunde în marja reuniunii ministeriale.

Aproximativ 189 de părţi, dintre care 181 de ţări, au semnat Convenţia ONU împotriva corupţiei, menită să pună capăt corupţiei în întreaga lume. "Cu toate acestea, cleptocraţii se bucură de impunitate, deoarece controlează administrarea justiţiei în ţările pe care le conduc", a spus judecătorul american. "Această tribunal ar putea fi un loc în care avertizorii de integritate foarte curajoşi ar putea, de exemplu, să depună mărturie", dacă nu pot face acest lucru în ţările în care trăiesc, a adăugat el.

Partizanii tribunalului au recunoscut, însă, că mai este un drum lung de parcurs până când va deveni realitate şi că acesta se va confrunta cu provocări similare cu cele cu care se confruntă CPI.

Creată în 2002 pentru a judeca atrocităţile cele mai grave comise în lume, CPI nu are, de exemplu, capacitatea de a aresta suspecţi şi se bazează pe statele sale membre pentru a face acest lucru, cu un succes variabil.

"Vrem să examinăm ceea ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat şi care ar putea fi următorii paşi", a declarat în cadrul mesei rotunde Maja Groff, consilier principal pentru tratate la Integrity Initiatives International, un ONG la originea apelului pentru crearea înfiinţarea tribunalului anticorupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.