Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările din zona Pacificului primesc 'foarte pozitiv' reangajarea Australiei în regiune, afirmă prim-ministrul Anthony Albanese

Canberra Wikly
Anthony Albanese

Naţiunile din regiunea Pacificului au primit "foarte pozitiv reangajarea" Australiei în zonă, a afirmat premierul australian, pe fondul ofensivei de şarm desfăşurată de Beijing, comentează duminică AFP.

Această declaraţie a lui Anthony Albanese, difuzată duminică de Sky News, intervine într-un moment în care ministrul de externe chinez Wang Yi se află în insulele Fidji pentru a se întâlni cu liderul acestui arhipelag şi cu şefii diplomaţiilor din regiunea Pacificului, potrivit Agerpres.

Wang a sosit joi în regiune cu scopul de a discuta despre un vast proiect de acord şi despre un plan de cinci ani destinate să consolideze cooperarea în materie de economie şi de securitate cu aceste naţiuni.

La rândul său, premierul australian a afirmat că ofensiva diplomatică a ţării sale a fost bine primită.

"Răspunsul a fost foarte pozitiv", a apreciat Albanese, întrebat despre reacţia liderilor din Pacific la recentele iniţiative ale guvernului său, în special vizita de săptămâna trecută în Fidji a noului ministru de externe, Penny Wong.

El a reproşat de asemenea precedentului guvern australian că a eşuat în regiune, printr-o lipsă de angajament şi în regiune, precum şi în materie de ajutor ţărilor din zonă.

"Pentru vecinii noştri din Pacific, problema schimbărilor climatice este una de securitate naţională", potrivit lui Albanese.

El a subliniat că guvernul său intenţionează să se angajeze de acum în lupta împotriva schimbărilor climatice şi să creeze o şcoală de formare în domeniul apărării în Pacific.

În timpul recentei campanii electorale pentru alegerile legislative, Partidul Laburist al lui Albanese precizase că această şcoală ar cuprinde forţe din Papua Noua Guinee, Fidji, Tonga, Timorul Oriental, Vanuatu şi Insulele Solomon.

Potrivit proiectului de acord şi planului cincinal al Beijingului, care va fi propus mai multor state insulare din regiune, China intenţionează să-şi sporească controlul în domeniul securităţii.

Săptămâna trecută, în cursul vizitei sale în Fidji, ministrul australian de externe i-a avertizat pe liderii regiunii împotriva acestui acord.

"Noi ne-am exprimat public preocupările privind acest acord de securitate", a declarat dna Wong în capitala Suva.

În aprilie, Beijingul semnase un pact de securitate cu Insulele Solomon, ţările occidentale temându-se că acesta ar fi un mijloc pentru China de a-şi instala o prezenţă militară în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.