Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tatăl regelui Olandei a fost membru al partidului nazist - Un istoric i-a găsit legitimația în arhive

Printul Bernhard

Prinţul Bernhard, tatăl regelui Willem-Alexander al Olandei, a fost membru al partidului nazist: un istoric i-a găsit legitimaţia originală în arhivele casei regale, a dezvăluit miercuri publicaţia online NRC, preluată de dpa.

Istoricul Flip Maarschalkerweerd a fost director al arhivelor şi a descoperit documentul între actele private ale prinţului născut în Germania în 1911 şi decedat în 2004, notează Agerpres.

Bernhard, consort al reginei Juliana a Olandei, a negat întotdeauna că a făcut parte din partidul nazist condus de Adolf Hitler. Prinţul s-a prezentat chiar ca luptător în rezistenţa olandeză, deşi a fost acuzat de simpatii naziste. Nu este clar de ce nu şi-a distrus legitimaţia de membru al NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - Partidul Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani, denumirea oficială a formaţiunii).

La scurt timp înainte de a muri, prinţul a susţinut într-o serie de interviuri pentru ziarul De Volkskrant că poate declara "cu mâna pe Biblie: nu am fost niciodată nazist. Nu am plătit niciodată cotizaţii, nu am avut niciodată legitimaţie de membru".

Încă din 1996, istoricii au găsit o copie a legitimaţiei sale de membru de partid la New York, însă Bernhard a susţinut că este un fals, deşi a recunoscut că în Germania făcuse parte dintr-o unitate specială a SS.

Un schimb de scrisori arată că Bernhard zu Lippe-Biesterfeld s-a retras din partidul nazist în 1936, când s-a logodit cu prinţesa moştenitoare Juliana. În 1940, Olanda a fost ocupată de Germania, iar Bernhard a plecat în exil la Londra alături de soacra sa, regina Wilhelmina, care l-a numit comandant suprem al forţelor armate olandeze, implicit al rezistenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.