Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tătarii din Crimeea ignoră avertismentul Rusiei și acuză deportările din timpul lui Stalin

basilica.ro
victime Basarbia Stalin deportari

Aproximativ 70 persoane din capitala Crimeei, Simferopol, au sfidat avertismentele oficiale pentru a comemora victimele deportării în masă a poporului tătar de către Stalin în 1944. Alți 200 de tătari s-au adunat în orașul Oktyabrskoe din Crimeea, unde au rostit rugăciuni și au citit poezii.

Se crede că jumătate din tătarii din Crimeea, un popor musulman sunit, au murit în timpul deportării lor în părți îndepărtate ale Uniunii Sovietice, descendenții lor spunând că evenimentele au reprezentat un genocid.

În ultimii opt ani, de când Rusia a anexat Crimeea, tătarilor li s-a refuzat permisiunea de a comemora deportările.

Grupul pentru Drepturile Omului din Harkiv spune că în acest an activiștii tătari au primit avertismente de la oficialii ruși din Crimeea cu privire la „inadmisibilitatea activităților extremiste”. Dar evenimentul a continuat, vârstnicii reprezentând majoritatea participanților.

O parte din tătari au fluturat culorile Ucrainei.

Aniversarea a fost marcată și de guvernul ucrainean, care a făcut paralele cu invazia în curs a Rusiei. Reprezentantul ucrainean din Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat: „Nu putem să nu facem paralele cu 1944. Crimele actuale au o istorie lungă... Tătarii din Crimeea nu mai sunt puși în vagoane de marfă și scoși cu forța, dar [rușii] creează condiții pentru ca noi să părăsim patria noastră istorică”.

Eskender Bariiev, un important activist tătar din Crimeea, spune că paralelele istorice din 1944 cu cele de astăzi sunt inconfundabile. „Tătarii din Crimeea au fost acuzați că au colaborat cu naziștii și [Stalin] a condus o operațiune specială, deportând astfel tătarii din Crimeea”, a spus Bariiev. „Acum sub sloganurile denazificării și demilitarizării, ocupanții au lansat o așa-zisă operațiune specială și, de fapt, genocidul poporului ucrainean”, a adăugat el.

Bariiev a spus că, la fel cum tătarii din Crimeea fuseseră deportați, la fel și rușii deportau acum cu forța sute de mii de ucraineni, majoritatea în părți îndepărtate ale Rusiei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.