Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Te aves bahtalo! Iohannis, mesaj pentru romi

8 aprilie este Ziua Internaţională a Romilor. Cu acest prilej, preşedintele Iohannis transmite un mesaj comunităţii rome din România.

"Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, doresc să-i felicit pe cetățenii etniei rome. Cred că diversitatea de cultură și tradiție poate îmbogăți o societate și, în același timp, o poate face mai tolerantă și mai inclusivă.

O asemenea zi este un prilej de sărbătoare, dar și de reflecție asupra problemelor cu care se confruntă comunitățile și cetățenii de etnie romă. A recunoaște dificultățile și mai ales a găsi soluții pe termen lung, prin eforturi comune și dialog între toți cei responsabili, reprezintă o probă de maturitate a societății. Incluziunea socială a tuturor grupurilor defavorizate sau vulnerabile este legată de proiectul unei Românii moderne - o țară care susține și promovează educația, cultura, performanța și unitatea în diversitate, care apreciază fiecare individ și oferă oportunități fără discriminare.

Transmit încă o dată urările mele sincere cetățenilor români de etnie romă cu ocazia acestei Zile", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ''Uniunea Internațională a Romilor'' (IRU). La congres, au participat delegații din 14 țări. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ''Djelem, Djelem'' (''Mergeam, mergeam''), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.