Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teama de Rusia pune stăpânire pe Germania - Majoritatea germanilor susțin întărirea capacităților de apărare

Bundeswehr
soldati germani

Majoritatea germanilor susţin planurile coaliţiei aflate la guvernare de a majora capabilităţile de apărare ale ţării, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă PwC, informează marţi dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit unui nou sondaj al PwC, 68% dintre germani susţin aceste planuri.

În acelaşi timp, 63% sunt de părere că "Zeitenwende" - sau "punctul de cotitură" din politica de apărare anunţat de cancelarul federal Olaf Scholz în martie 2022 ca răspuns la războiul din Ucraina - nu s-a materializat încă.

Majoritatea participanţilor la sondaj consideră că investiţiile în apărare sunt necesare: 57% susţin intenţia de a investi în apărare 2% din Produsul Intern Brut sau chiar mai mult, în timp ce 31% au o atitudine critică faţă de aceasta.

PwC îşi bazează studiul pe un sondaj reprezentativ realizat cu participarea a 500 de bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 65 de ani, în perioada 9-10 ianuarie, înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Rezultatele noului sondaj, care vine după un altul realizat în 2022, au fost prezentate marţi agenţiei dpa la Berlin.

"În sondajul din vara lui 2022, am putut determina cât de mult populaţia (germană) este şocată de invazia rusă împotriva Ucrainei şi cât de clară a fost schimbarea în ceea ce priveşte problemele de apărare. Rezultatele din 2024 subliniază că poporul este în continuare foarte preocupat şi doreşte mai multe eforturi pentru întărirea securităţii", a subliniat Wolfgang Zink, unul dintre autorii studiului.

În total, 58% dintre respondenţii la noul sondaj consideră că prezenţa trupelor NATO pe flancul estic, în special prin planificata brigadă de luptă germană în Lituania, este mai degrabă necesară.

Însă, întrebaţi despre atitudinea lor faţă de Bundeswehr, forţele armate germane, doar 45,5% dintre respondenţi au afişat în timpul noului sondaj o atitudine pozitivă, în timp ce în 2022, 54% dintre respondenţi aveau opinii pozitive faţă de Bundeswehr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.