Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Maghiar din Timișoara prezintă spectacolul "Erendira & bună-sa/ remix", după Garcia Marquez

www.cityfemme.com
Teatrul Masca

Spectacolul "Erendira & bună-sa/ remix" va avea premiera joi, de la ora 20.00, în sala Studio a Teatrului Maghiar "Csiky Gergely" din Timișoara, într-o montare regizată de Kocsárdi Levente, pornind de la secvențe semnate de Gabriel Garcia Marquez, arată un comu‎nicat citat de Mediafax.

Spectacolul creat în cadrul proiectului independent Dali-Márquez-Dostoievski de Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente adună câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez. În urma unui casting deschis, montarea beneficiază de prestația unor tineri actori din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și din Republica Moldova.

Avanpremiera primei versiuni a montării a avut loc în 2017, actorii din noua distribuție participând la un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție propuse de regizor în spectacol. Experiențele acestei cercetări au adăugat, alături de inspirația adusă pe scenă din "Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet" și repere din "Toamna patriarhului" și "Un domn foarte bătrân, cu niște aripi uriașe", alte scrieri ale lui Márquez care le-au dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate, spune regizorul.

"Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și «trăirism», cât de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității. Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă, cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. «Erendira & bună-sa» este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri", explică regizorul Kocsárdi Levente.

În distribuție sunt Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Andrei Patcău, Dragoș Lupău și balerinul Alin Radu. Din echipa de creație fac parte Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Carol Szilak (lumini), David Meda (sunet).

Spectacolul se desfășoară în limba română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.