Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Naţional din Chişinău prezintă Dosarele Siberiei la Espace Lumen din Belgia

dosare

Spectacolul ”Dosarele Siberieiˮ al Teatrului Naţional ”Mihai Eminescuˮ din Chişinău va fi prezentat, joi, pe scena Espace Lumen, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, potrivit news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ICR, în cadrul celui mai amplu turneu european realizat până acum de trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescuˮ din Chişinău, Institutul Cultural Român de la Bruxelles susţine prezentarea spectacolului ”Dosarele Siberieiˮ pe scena Espace Lumen joi.

”Sprijinul ICR accentuează importanţa integrării Republicii Moldova în acţiunile şi iniţiativele de cooperare culturală ale Uniunii Europene şi, implicit, a susţinerii parcursului european al Republicii Moldova. Organizarea turneului Teatrului Naţional Mihai Eminescu în Cehia, Belgia, Germania şi România este susţinută de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, Ambasadele Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi Luxemburg, în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, în Republica Federală Germania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Ambasada Republicii Cehe în R. Moldova, Ambasadele României în Regatul Belgiei şi în Republica Federală Germania, Reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Bruxelles şi Berlin, instituţii publice şi organizaţi neguvernamentale”, se arată în comunicat.

Realizat de regizorul Petru Hadârcă după memoriile victimelor comunismului deportate în ţinuturile îndepărtate ale Gulagului sovietic, spectacolul redă experienţa dramatică prin care a trecut populaţia de la Est de Prut, în urma pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 şi a ocupării sovietice a Basarabiei. Scenografia este semnată de Irina Gurin. Memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan şi ale lui Ion Moraru stau la baza scenariului ”Dosarele Siberieiˮ de Petru Hadârcă şi Mariana Onceanu.

Jocul artistic, măiestria actorilor, coregrafia expresivă şi proiecţiile digitale transmit, cu emoţie şi empatie, un mesaj puternic despre durerea şi rezilienţa umană, accentuând importanţa prezentării trecutului şi a menţinerii unei memorii vii, pentru ca generaţiile actuale şi viitoare să înveţe din lecţiile istoriei, mai scrie în comunicat.

”Republica Moldova şi România sunt împreună nu doar prin Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat în 2010, dar şi prin comunitatea de limbă şi cultură. De aceea, Institutul Cultural Român este partenerul firesc al creatorilor şi operatorilor culturali în promovarea culturii şi limbii noastre în străinătate, în colaborare cu misiunile diplomatice ale celor două ţări. Suntem partenerii statornici ai Teatrului Naţional «Mihai Eminescu» de la prima ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău, dar susţinem şi prezenţele internaţionale din Republica Moldova în domeniul teatrului, al artelor şi literaturii. «Dosarele Siberiei» este un spectacol despre latura poate cea mai întunecată a istoriei noastre comune, despre trauma colectivă a românilor basarabeni. Felicit TNME că, prin acest turneu european, ne trezeşte conştiinţa, în aceste vremuri complicateˮ, a afirmat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Statisticile arată că numărul victimelor care au trecut prin suferinţele şi teroarea regimului sovietic este impresionant. După cum afirmă Petru Hadărcă, ”aceste cifre au suflet”, aşa încât este importantă păstrarea amintirilor şi conştientizarea pericolelor pe care le pot genera regimurile totalitare: ”Foarte puţini din cei care au trecut prin suferinţele şi teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulţi au plecat în lumea celor drepţi. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi şi, mai ales, copiii şi nepoţii noştri. Avem nevoie pentru a înţelege şi conştientiza că ura, violenţa şi teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiţi (....) Fiecare spectator este o inimă şi o conştiinţă aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite în ţinuturile îndepărtate ale Siberiei şi Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic”.

Spectacolul ”Dosarele Siberieiˮ a obţinut numeroase premii în Republica Moldova şi în România, cum ar fi Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITEM din 2020 şi Premiul pentru regie şi scenariu în teatru - document la Gala revistei culturale ”Rinocerul” din Bucureşti, în 2021.

Următoarea destinaţie va fi Berlin, unde trupa Teatrului Naţional Mihai Eminescu va juca la Sala Atrium din Reinhardtstraße 14, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Berlin duminică, 22 octombrie. Tot în cadrul turneului susţinut de actorii Teatrului Naţional Mihai Eminescu, spectacolul a fost prezentat duminica trecută, la Praga, cu prilejul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional PALM OFF FEST, organizat de Teatrul Divadlo pod Palmovkou. Turneul se va încheia miercuri, 25 octombrie, cu o reprezentaţie la Bistriţa, România, în sala Palatului Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.