Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul a îndemnat luni Washingtonul 'să nu mai viseze' la prelungirea embargoului de vânzare a armelor pentru Iran

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Teheranul a îndemnat luni Washingtonul ”să nu mai viseze”, în urma dezvăluirii unor informaţii cu privire la un plan american menit să împiedice expirarea în curând a unui embargo internaţional impus vânzării de armament de către Iran, relatează AFP, potrivit news.ro.

Cotidianul The New York Times (NYT) deavăluie că secretarul de Stat Mike Pompeo ”este pe cale să pregătească un set de argumente juridice potrivit căruia Statele Unite rămân un stat parte a acordului nuclear iranian denunţat de către preşedintele (Donald) Trump”.

Ziarul prezintă ”o strategie complexă menită să exercite presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU, pentru ca acesta să prelungească un embargo impus (vânzării de) armament de către Teheran, sub ameninţarea reimpunerii (Iranului) unor sancţiuni (internaţionale) deosebit de dure”.

Citește și: Alexandru Rafila vine cu vești noi! Ce locații vor fi redeschise

”Acum doi ani, (Pompeo) şi şeful său au declarat că «opresc participarea Statelor Unite» (la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian), visând că «presiunea lor maximă» va îngenunchia Iranul”, a reacţionat luni, pe Twitter, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Acordul oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia, în schimbul unor garanţii menite să dovedească faptul că Iranul nu va mai încerca niciodată să se doteze cu bomba atomică.

Însă reimpuneea sancţiunilor extrateritoriale americane a făcut Teheranul să piardă toate beneficiile pe care le aştepta de la acord şi a despărţit din nou Iranul de sistemul financiar mondial.

Ca ripostă, Iranul a revenit în mod treptat asupra celei mai mari părţi a angajamentelor sale cheie din Acordul de la Viena, în opinia sa în conformitate cu prevederile acordului.

Citește și: Klaus Iohannis anunță noi reguli! Când vor putea ieși din casă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

Washingtonul - care acuză Teheranul că, din contră, încalcă textul - vrea să împiedice o ridicare treptată a embargoului impus vânzării de armament de către Iran - prevăzută începând din octombrie de Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care validează Acordul de la Viena.

Potrivit NYT, Guvernul american ar încerca, cu scopul de a-şi atinge scopurile, să pună în balanţă posibilitatea, prevăzută de această rezoluţie, de a impune Consiliului de Securitate al ONU o reactivare a tuturor sancţiunilor internaţioale impuse Iranului, ridicate în virtutea Acordului de la Viena.

Însă Washingtonul pare să fi ajuns la concluzia că, pentru a-şi atinge scopurile, este necesar ca Statele Unite să poată fi recunoscute în continuare parte a unui acord pe care l-au denunţat.

Teheranul acuză la rândul său Washingtonul că a încălcat Rezoluţia 2231 prin faptul că a şters acordul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.