Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul denunţă criticile Washingtonului în privința alegerilor prezidențiale

Agerpres - Reuters
iran drapel steag

Iranul a acuzat marţi Statele Unite de "ingerinţă" în afacerile sale interne, după o serie de critici din partea Washingtonului care a spus că regretă lipsa "libertăţii" în procesul electoral în cursul alegerilor prezidenţiale de vineri, marcate de un absenteism record, notează AFP preluat de agerpres.

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a fost proclamat câştigător sâmbătă al acestor alegeri care au mobilizat doar 48,8% dintre alegători, potrivit datelor oficiale, cea mai redusă participare la alegerile prezidenţiale de la proclamarea Republicii Islamice în 1979.

Şeful autorităţii judiciare, Ebrahim Rais a obţinut 61,95% din voturi. El era considerat favorit detaşat în lipsa unei competiţii reale după descalificarea principalilor săi adversari.

După anunţarea rezultatelor, Departamentul de Stat american şi-a exprimat regretul că iranienii "au fost privaţi de dreptul lor de a-şi alege proprii lideri prin intermediul unui proces electoral liber şi echitabil".

La Teheran, purtătorul de cuvânt al guvernului în exerciţiu, Ali Rabii, a denunţat "această declaraţie ca un exemplu de ingerinţă în afacerile interne ale Iranului", într-o conferinţă de presă marţi. "O condamnăm", a subliniat el.

Inamici de peste de 40 de ani, Republica Islamică Iran şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980.

"Guvernul american nu este bine plasat pentru a comenta procesul electoral din Iran sau din orice altă ţară", a spus Rabii.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au agravat după ce Statele Unite au denunţat în 2018 acordul privind programul nuclear iranian încheiat cu trei ani înainte şi restabilirea sancţiunilor americane pe care le-a ridicat pactul, ceea ce a scufundat ţara într-o recesiune cu consecinţe sociale dramatice.

De la începutul lui aprilie, Teheranul şi celelalte părţi la acord duc tratative la Viena cu scopul de a relansa pactul şi de a reintegra Statele Unite în acord.

Ebrahim Rais, care urmează să preia mandatul în august, a declarat luni că nu va permite "negocieri pentru distracţie" privind dosarul nuclear şi a refuzat o eventuală întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.