Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse a fost înscrisă în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității

parfum

Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse (departamentul Alpes-Maritimes) a fost înscrisă, miercuri, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii de către UNESCO, finalizare a unei proceduri începute acum zece de ani, scrie AFP, potrivit news.ro.

"Este o mare fericire după atâţia ani de muncă şi de proceduri", s-a felicitat senatorul Jean-Pierre Leleux, primar onorific al oraşului, care a fost prezent la Port-Louis din Mauritius, unde a avut loc reuniunea ad-hoc a comitetului UNESCO.

"Sunt fericit că am putut să fac în aşa fel încât toate aceste generaţii care s-au succedat pentru a face din Grasse ceea ce este astăzi să fie recunoscute în prezent", a continuat edilul, care a depus dosarul de candidatură la UNESCO în 2013.

Oraşul Grasse, pol mondial al parfumeriei mondiale, spera ă obţină această includere pentru a-şi proteja mai bine câmpurile de tuberoze şi iasomie.

În ultimii 70 de ani, acestea sunt supuse presiunilor financiare, dezvoltării produselor sintetice şi concurenţei altor centre producătoare. Eticheta UNESCO ar trebui să favorizeze posibilitatea de a bloca terenurile pentru tinerii agricultori şi a încurajat societăţile de parfumerie să semneze contracte pe termen lung pentru a le garanta horticultorilor să poată trăi din recoltele lor.

Citește și: YouTube își schimbă strategia - Va difuza gratuit conţinutul exclusiv, dar susţinut de reclame

Situate între Alpii de Sud şi Mediterana, solurile din regiunea Grasse sunt propice plantelor pentru parfum precum iasomia, trandafirii de mai, tuberozele, irişii şi violetele. Unele nume mari ale parfumeriei, ca Chanel, încep în prezent să reinvestească în această regiune într-un demers în special de protejare a materiei prime.

Grasse a început să fabrice parfumuri în secolul al XVI-lea, în apropiere de tăbăcăriile care aveau nevoie de materii prime aromate pentru prelucrarea pieilor de animale şi parfumarea mănuşilor.

Comitetul UNESCO pentru salvarea patrimoniului imaterial al Umanităţii examinează miercuri 40 de cereri de înscriere pe această listă dedicată tradiţiilor şi meşteşugurilor, care numără mai mult de 400 de elemente (cântece, dansuri, specialităţi gastronomice sau sărbători).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.