Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnică inedită de campanie. Le Pen atrage dreapta franceză printr-un PLAGIAT de proporţii-VIDEO

Daily Express
Le Pen si Fillon

Marine Le Pen, candidata extremei drepte în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Franţa, a plagiat la 1 mai cel puţin patru pasaje dintr-un discurs pronunţat la mijlocul lunii aprilie de către François Fillon, candidatul dreptei eliminat din cursă după primul tur de scrutin, informează AFP şi BFMTV, conform agerpres.

În 15 aprilie, Fillon lăuda în discursul său rostit la Puy-en-Velay (centru-est) geografia Franţei şi, în special, "frontierele sale terestre: în primul rând Pirineii, care angajează Franţa în acest imens ansamblu pe care îl reprezintă lumea hispanică şi latină. Există frontiera Alpilor, spre sora noastră Italia şi, dincolo de ea, Europa Centrală, balcanică şi orientală".

Citește și: Macron detonează BOMBA și anunță posibila ieșire a Franței din UE: Vom avea un Frexit

Cincisprezece zile mai târziu, în cadrul unui miting la Villepinte (Seine-Saint-Denis), Marine Le Pen - care încearcă să seducă electoratul conservator - a pronunţat aceleaşi fraze, aproape cuvânt cu cuvânt, lăudând la rândul său "frontierele terestre: Pirineii, care angajează Franţa în acest imens ansamblu pe care îl reprezintă lumea hispanică şi latină. Alpii noştri, care ne deschid spre sora noastră Italia şi, dincolo de ea, Europa Centrală, balcanică, orientală".

Cu aceleaşi fraze la un interval de două săptămâni distanţă, François Fillon şi Marine Le Pen au salutat vigoarea limbii franceze: "Dacă se învaţă limba noastră, uneori cu costuri mari, în Argentina sau în Polonia, există liste de aşteptare pentru a se înscrie în Alianţa franceză din Shanghai, Tokyo şi Ciudad de Mexico sau chiar la şcoala franceză din Rabat sau la Roma, dacă Parisul este prima destinaţie turistică mondială, este pentru că Franţa este altceva şi mai mult decât o putere industrială, agricolă sau militară".

Tot după 'modelul' Fillon, Le Pen a lăudat o a treia cale "franceză"pentru secolul al XXI-lea: "calea culturii, a îndoielii, a discuţiei, a compromisului, a dialogului, calea echilibrului, a libertăţii indivizilor şi a popoarelor". Potrivit lui Fillon, aceasta este o alternativă "a celor pentru care totul se rezumă în cele din urmă scopurilor în funcţie de criteriile materiale" şi "totalitarismului" unei "religii oarbe şi care orbeşte". Aceasta în timp ce Marine Le Pen vede în ea o alternativă la "mondializare" şi la "ideologia islamistă".

 

În fine, Marine Le Pen citează, la fel ca Francois Fillon la Puy-en-Velay, două fraze ale lui Georges Clemenceau (preşedintele Consiliului de Miniştri în 1906-1909; 1917-920) şi André Malraux, (scriitor şi om politic, ministru al Culturii sub preşedinţia generalului de Gaulle).

Întrebat de AFP despre acest plagiat, Florian Philippot, vicepreşedintele Frontului Naţional, a asigurat că este vorba de fapt de "o preluare asumată a unui scurt pasaj emoţionant dintr-un discurs despre Franţa" din partea "unei candidate la o manifestaţie care arată că nu este sectară".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.