Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnologia salvează inimi bolnave

SANADOR
sanador cabinet medical

4 mai este declarată Ziua națională a inimii. În România, peste 140.000 de oameni mor anual, din cauza problemelor cardiovasculare, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate.

Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât diferitele forme de cancer, infarctul fiind cea mai frecventă cauză a deceselor în bolile de inimă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are ca obiectiv să reducă cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare până în anul 2025.

Bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Situația în România

România este pe locul 1 în Europa în topul negru al mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare. Pe locul al doilea se situează  tumorile, urmate de bolile aparatului digestiv.

Practic, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, conform datelor Societăţii Române de Cardiologie şi unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte.

În România se derulează Programul Național de Boli Cardiovasculare, al cărui buget a crescut începând cu anul 2013, de la suma de 59.013 mii lei la suma de 158.624 mii lei în anul 2018, aceasta reprezentând o creștere de 169%.

Pentru semestrul I 2019 este aprobată suma de 88.573 mii lei (având în vedere că actele normative au valabilitate până la 30 iunie 2019).

Potrivit datelor statistice oficiale, numărul de bolnavi care au beneficiat de activitățile din cadrul programului a crescut cu 173% în anul 2018, comparativ cu numărul de bolnavi tratați în anul 2013. În trim. I al anului 2019 numarul de bolnavi tratati a fost de 9.147, estimându-se ca până la finele anului să fie tratați un număr de peste 36.000 pacienți, reprezentând o creștere de peste 10% față de anul 2018.

Numărul de bolnavi tratați în anul 2018 a fost de 32.471, faţă de 18.774 bolnavi care au beneficiat de tratament în anul 2013.

Angiograful salvator

Uneori, decesele survin din lipsa aparaturii necesare sau din cauza descoperirii târzii a unor patologii cu un potenţial de evoluţie extrem de grav şi de imprevizibil.

content-image

Spitalul Clinic Sanador poate fi considerat o excepție, fiind dotat cu aparatură unicat în România, dar și datorită echipei de specialiști antrenați să integreze toate datele medicale ale unui pacient. Angiograful Philips Azurion 7 a ajutat „Echipa Inimii” de la acest spital să salveze sute de vieți, fiind cea mai recentă inovație dedicată intervențiilor ghidate imagistic. Datorită software-ului ultraperformant care efectuează reconstrucția 3D a imaginilor, medicul poate vizualiza și diagnostica inclusiv afecțiunile vaselor greu vizibile în anumite conjuncturi. Afecțiunile vasculare pot fi tratate mult mai eficient, iar recuperarea pacienţilor are loc mult mai rapid.

Unul dintre cazuri, o femeie în vârstă de 40 de ani, s-a adresat echipei de cardiologie Sanador, acuzând migrene intense, fiind diagnosticată ulterior cu Foramen ovale patent (PFO).

Pacienta a fost internată şi s-a practicat închiderea percutană a malformaţiei cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7. Operația nu a durat mai mult de 45 de minute, iar după 24 de ore de la intervenţie, pacienta a fost externată, în stare clinică foarte bună.

content-image

PFO se întâlnește la aprox. 25% dintre adulți și devine patologică doar când lasă să treacă cheaguri de sânge ce duc la boală, la accidente cerebrale cardiovasculare (AVC).

Un alt caz medical arată, însă, că uneori e nevoie de mult mai mult timp pentru a salva inima unui om. Conf. Univ. Dr. Horațiu Moldovan a efectuat cu succes, o operație de disecție acută de aortă, ce a impus înlocuirea extesivă a aortei, de la emergența ei din cord până în prima porțiune a aortei descendente toracice. Pentru realizarea acesteia s-au deconectat arterele coronare care vascularizează inima și arterele carotide care vascularizează creierul. După substituția protetică, aceste vase s-au reimplantat asigurând reluarea funcției celor două organe vitale prin excelență. Intervenția a durat 18 ore. A fost necesară coborârea temperaturii pacientului la 18 grade și, în special, reîncălzirea lui. În mod normal o astfel de operație durează 6-8 ore, însă atunci când sunt complicații, poate dura și 18 ore. Dr. Moldovan consideră că acest timp nu este o performanță, ci arată că a fost o situație dificilă.

content-image

Anual, mii de inimi sunt salvate la Sanador, unde activează unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu.

#SalvatorilaSanador

content-image

Mesajul ministrului Sorina Pintea

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a precizat pentru STIRIPESURSE.RO că Ziua Națională a Inimii este un bun prilej de „a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate  în România”.

De altfel, ministrul subliniază ideea că la nivel național, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer,

„La nivel național, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional fiind provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19 % de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor”, a declarat Sorina Pintea.

content-image

Ca dovadă a preocupării constante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, în această vară Ministerul Sănătății va lansa un program de screening de care vor beneficia 170.000 de persoane. Și nu este singurul program pe care ministerul urmează să-l implementeze.

„În acest context, în  vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul  va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.

content-image

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un  grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiac.

De asemenea, MS va continua si în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și  pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.”, a precizat ministrul pentru știripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.