Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Telescopul spațial James Webb a ajuns la destinaţia finală, la 1,5 milioane de kilometri distanţă față de Pământ

scitechdaily.com
telescopul spatial James Webb

Cel mai mare şi mai puternic telescop spaţial din lume şi-a atins destinaţia finală - un post de observaţie la un milion de mile distanţă de Pământ.

La treizeci de zile de la lansare, telescopul James Webb a ajuns în poziţia din spaţiu în care va putea observa Universul. Punctul Lagrange 2, aşa cum este cunoscut, se află la un milion de mile distanţă (1,5 milioane de km) faţă de Pământ, telescopul oprindu-se în acest punct luni, 24 ianuarie, conform Mediafax.

Cercetătorii de pe Pământ vor petrece următoarele luni reglând telescopul în aşa fel încât să poată fi utilizat pentru următoarele descoperiri ştiinţifice din spaţiu. Printre sarcinile cheie ale acestora se numără pornirea celor patru instrumente ale observatorului şi focalizarea oglinzilor acestuia.

„Există un efort destul de intens pentru a lua toate acele 18 segmente din starea lor actuală şi pentru a le face să acţioneze ca o oglindă mare. Totodată, un efort consistent este şi acela de a aduce oglinda secundară în starea sa optimizată”, a explicat pentru BBC Charlie Atkinson, inginer şef la Northrop Grumman, compania aerospaţială americană care a coordonat dezvoltarea telescopului împreună cu Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Telescopul a fost descris ca fiind o „maşină a timpului” de către oamenii de ştiinţă, acesta permiţându-le astronomilor să privească în timp mai mult decât oricând înainte, până în punctul în care primele stele şi galaxii se formau acum 13,7 miliarde de ani.

„Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi misterele universului. Şi abia aştept să văd primele noi vederi ale universului lui Webb în această vară!”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

„Wow, ce călătorie a fost luna trecută”, a spus Amber Straughn, un cercetător adjunct al proiectului pentru NASA.

Webb a fost conceput ca un înlocuitor pentru telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990. Spre deosebire de Hubble, Webb nu va studia aspectul vizibil al spectrului electromagnetic ci, mai degrabă, va pune accentul doar pe radiaţiile infraroşii. Ca urmare, acesta a fost echipat cu ecrane complexe şi echipamente avansate de răcire pentru a-şi proteja echipamentul de radiaţiile solare care pot declanşa semnale înşelătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.