Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Televiziunea publică italiană, luată în vizor de activiștii care se opun discriminării: 'Ar trebui să promoveze cultura şi divertismentul într-un mod incluziv'

News.ro
rai

Activiştii care se opun rasismului, homofobiei, antisemitismului şi sexismului în presa italiană au solicitat în scris televiziunii publice RAI să nu mai promoveze conţinut „intolerabil”, potrivit The Guardian.

RAI a prezentat recent scuze pentru că a folosit actori machiaţi spre a reprezenta persoane de culoare şi a precizat că editorii au fost sfătuiţi să renunţe la a difuza producţii în care apar astfel de descrieri, însă nu a fost vorba despre o interdicţie, potrivit news.ro.

Televiziunea a fost criticată săptămâna trecută şi pentru că a încercat, aparent, să cenzureze critica unui rapper italian cu privire la homofobie.

Grupurile activiste din Italia sau formate de italieni care trăiesc în străinătate au ţinut socoteala cazurilor de conţinut ofensator care apar în media italiene. Ele susţin că RAI îşi încalcă regulat propriul cod de etică când ar trebui să fie un exemplu pentru industrie.

„Situaţia este mult mai gravă decât vă puteţi imagina, şi nu este doar RAI”, a spus Alessia Reyna, fondatoarea D.E.I Futuro Antirazzista din Marea Britanie, unul dintre semnatarii scrisorii. „Ca televiziune plătită din bani publici, RAI ar trebui să fie o instituţie capabilă să informeze şi să promoveze cultura şi divertismentul într-un mod plural şi incluziv”.

Scuzele RAI au venit după ce Mediaset, reţea deţinută de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, a difuzat un episod din 2014 din show-ul satiric „Striscia la Notizia”, în care doi prezentatori fac gesturi jignitoare la adresa chinezilor şi râd de accentul lor.

„Am cerut postului să şteargă acel episod şi să prezinte scuze şi am primit un răspuns după modelul «aceasta este satiră şi, dacă nu o înţelegeţi, asta este»”, a mai spus Reyna.

Într-un episod difuzat recent dintr-un alt show Mediaset, „Felicissima Sera”, duo-ul comic Pio şi Amedeo a insultat comunitatea LGBTQ+, persoanele de culoare şi evreii în timpul unui monolog despre corectitudinea politică.

„Intenţia lor a fost de a spune că «există prea multă corectitudine politică», aşadar «vom spune toate cuvintele care sunt interzise»”, a explicat Reyna.

Activiştii au identificat şi folosirea unui termen jignitor la adresa persoanelor de culoare în presa italiană, inclusiv la un post de radio privat.

Ei s-au unit în aprilie în mişcarea numită #CambieRai şi solicită RAI crearea unui consiliu consultativ privind diversitatea şi incluziunea. Activiştii au protestat luna trecută în faţa birourilor RAI şi Mediaset din Roma, Milano şi Torino.

Într-un interviu acordat Associated Press săptămâna trecută, Giovanni Parapini, directorul de resurse umane al RAI, a spus că reţeaua publică nu acceptă criticile #CambieRai, pentru că „asta ar însemna că RAI nu a făcut nimic în toţi aceşti ani privind integrarea”.

Parapini a subliniat că reţeaua nu a fost vreodată mustrată de organismele de reglementare şi a enumerat programe ce includ minorităţi, de la comentarorul sportiv Idris, născut în Gambia, la planuri de a transmite un festival, în iulie, la care participă italieni la a doua generaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.