Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banalul Televizor este aparatul care ar putea să te ardă cel mai tare la buzunar în factura de energie electrică. Și nu e singurul

copil televizor

Moldova, România dar și restul Europei se confruntă cu o criză fără precedent a facturilor la gaze și la electricitate. Pe de altă parte, sunt multe persoane care nu știu cât de mult ajung să consume anumite aparaturi des utilizate în casă.

Vezi și: Ion Cristoiu: Scriam în 1991: Al treilea război mondial a fost cîştigat de americani (26 martie 2022)

Un aparat extrem de simplu care se regăsește în toate casele românilor ajunge să crească semnificativ factura la energie, transmite Știri.md.

Este vorba despre televizor, în funcție de specificațiile acestuia.

Potrivit gândul.ro, în medie, un televizor cu o diagonală de 42 de inci, adică aproximativ 106 centimentri, consumă pe oră între 80 și 220 W/oră  în funcție de tipul de televizor. Sursa citată menționează faptul că eficiența aparatului ține în primul rând de tehnologie, dar și de firma producătoare.

Mai pe scurt, un televizor cu tehnologia LED consumă 80 w/oră, iar cel plasmă aduce facturi și mai mari la electricitate, consumând undeva pe la 229 w/oră.

Cum puteți calcula factura la energie

Astfel, pentru a vedea câți bani plătiți în plus doar pentru televizor, trebuie să știți cam câte ore pe zi stă acesta aprins. Aici se mai adaugă și consumul din orele când e în priză, dar nu funcționează.

În ceea ce privește modalitatea da calcul, sursa citată arată că întreg consumul trebuie convertit în kW/oră, apoi multiplicat cu orele, apoi cu valoarea kW din abonamentul încheiat cu furnizorul, astfel:

Spre exemplu, pentru a converti wați în kilowați, împărțiți puterea la 1.000: 220 wați / 1000 wați = 0,22 kilowati. Mai departe, veți multiplica kilowatul cu cele 20 de ore în care, să zicem, că a fost utilizat televizorul: 0,22 kilowați x 20 ore = 4,4 kilowați-oră.

La final, veți înmulți totalul de kilowați-oră cu prețul din abonament. 4,4 kilowatti-oră x X lei = Y.

Care sunt cele mai eficiente becuri

Nu doar televizoarele aduc însă o cheltuială în plus la facturile de energie electrică. Și becurile consumă destul de mult, tocmai din acest motiv, pe piață au apărut și becuri mult mai economice, dar mai scumpe.

Este vorba despre becurile economice CFL, care au un consum mai redus de 4 – 5 ori față de cele tradiționale. Totodată o alternativă o reprezintă și becurile cu LED, însă care sunt mai costisitoare. Pe de altă parte, sunt eficiente în timp, iar având în vedere consumul lor, veți câștiga banii înapoi la factură.

Spre exemplu, pentru o lumină generată de 450 de lumeni, un bec clasic consumă 40 w, iar unul LED, cel mult 5 W. Făcând un simplu calcul, un consum al unui televizor plasmă, de 220 k/oră, acesta consumă cât 44 de becuri LED, în timp ce unul cu tehnologie LED, cât 16 becuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.