Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune în Orientul Mijlociu: Cabinetul de război israelian încă analizează răspunsul la atacul Iranului

adevarul.ro
orientul mijlociu

După mai multe ore de discuţii, cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie, deşi se aşteaptă ca aceştia să se reunească din nou în viitorul apropiat, relatează postul Canal 12, citat de The Times of Israel, informează news.ro.

Potrivit mai multor informaţii apărute în presa israeliană, ministrul cabinetului de război Benny Gantz şi colegul său din Partidul Unităţii Naţionale, Gadi Eisenkot, observator în cabinetul de război, au propus amândoi să dea riposta Iranului chiar în timp ce atacul Teheranului era în curs de desfăşurare noaptea trecută.

Ministrul apărării Yoav Gallant, comandantul armatei, Herzi Halevi, şi alţii s-au opus ferm acestei sugestii, în parte din cauza tensiunii de a întreprinde o acţiune simultană când armata era concentrată pe interceptarea rachetelor şi a dronelor iraniene care se apropiau.

Ulterior, când succesul sistemelor de apărare aeriană ale Israelului a fost evident şi când a fost clar că atacul iranian a provocat puţine pagube şi după ce preşedintele american Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu, ideea unui răspuns israelian imediat a fost lăsată deoparte, au relastat atât Canalul 12, cât şi Canalul 13.

Poziţia lui Netanyahu în cadrul discuţiilor cu privire la momentul şi natura unui răspuns israelian nu este clară. Într-un reportaj fără sursă, Canalul 12 susţine că SUA nu au încercat să se opună prin veto unui eventual răspuns israelian, dar Washingtonul i-a spus Israelului că trebuie să ştie în avans şi să se coordoneze în privinţa unei astfel de reacţii. Washingtonul a precizat public că nu va participa la niciun răspuns al Israelului.

Canalul 12 mai susţine că Israelul încearcă să afle dacă, în schimbul reţinerii, poate obţine un fel de "pact strategic" cu SUA împotriva Iranului, fără a fi nevoit să îşi ia angajamente în chestiuni precum problema palestiniană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.