Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune în Turcia în urma alegerilor: Recep Tayyip Erdogan așteaptă numărătoarea finală a voturilor

reuters.com
recep erdogan onu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că diferenţa de voturi dintre principalii doi candidaţi la alegerile pentru primăria Istanbulului a fost prea mică pentru ca opoziţia să revendice victoria, în contextul în care partidul său încearcă să obţină o renumărare totală, relatează Reuters, informează Agerpres.

Citește și: Noul Parlament European: AfD, Liga și alte partide extremiste vor să formeze un nou grup parlamentar

Conform rezultatelor iniţiale publicate săptămâna trecută, candidatul principalului partid de opoziţie din Turcia, CHP (Partidul Republican al Poporului), a obţinut victoria la o diferenţă mică de voturi la scrutinul local de la 31 martie.

Partidul lui Erdogan, AKP, a atacat deja prin contestaţii rezultatele iniţiale din toate cele 39 de districte ale Istanbulului, ceea ce a dus la renumărări parţiale sau totale în cel mai mare oraş al Turciei, care are circa 10 milioane de votanţi. Duminică, AKP a anunţat că vrea o renumărare completă.

"Cetăţenii ne spun să le protejăm drepturile, se plâng de crima organizată. Iar noi, ca partide politice, am determinat astfel de forme de crimă organizată", a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă la Istanbul.

AKP a fost zguduit de aparenta pierdere a Istanbulului şi a capitalei Ankara, ambele oraşe fiind dominate timp de o sfert de secol de acest partid şi de predecesorii săi islamişti. Erdogan însuşi a devenit cunoscut ca primar al Istanbulului în anii '90, înainte de a ajunge lider naţional.

Erdogan a spus că va accepta rezultatul când Înalta Comisie Electorală (YSK) va termina de procesat toate contestaţiile.

"Nimeni nu are dreptul să se considere învingător într-un oraş de 10 milioane de votanţi, la o diferenţă de doar 13.000-14.000 de voturi. După ce contestaţiile vor fi finalizate, vom accepta rezultatul", a afirmat el.

Renumărarea voturilor invalide din unele districte din Istanbul şi renumărarea totală din altele din ultima săptămână au redus, dar nu au anulat diferenţa dintre cei doi candidaţi.

Până acum, diferenţa iniţială a lui Ekrem Imamoglu, candidatul partidului laic de opoziţie CHP la primăria Istanbulului, s-a redus de la 25.000 de voturi, cât erau imediat după scrutin, la puţin sub 16.000 după finalizarea a peste 90% dintre renumărări.

De partea cealaltă, preşedintele CHP, Kemal Kilicdaroglu, a declarat luni că, prin acceptarea renumerării, Înalta Comisie Electorală a intrat într-un proces care afectează securitatea urnelor.

El a atras atenţia că judecătorii YSK trebuie să fie imparţiali şi că o renumărare completă necesită o justificare rezonabilă.

El a adăugat că, după finalizarea a 92,3% din renumărările parţiale în Istanbul, candidatul partidului său, Ekrem Imamoglu, conduce cu o diferenţă de 15.722 de voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.