Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune la cote maxime! Trump intensifică presiunea pentru a-l distruge pe Maduro - SUA ia cea mai dură măsură economică până în prezent

stiri.tvr.ro
trump maduro

Administraţia Trump a intensificat presiunea asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, anunţând sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat PDVSA, scrie The Guardian, conform news.ro.

Steve Mnunchin, secretarul american al Trezoreriei, a anunţat într-o conferinţă de presă că sancţiunile vor ajuta la pedepsirea „celor responsabili de declinul tragic al Venezuelei” şi îl ajută pe Juan Guaido, liderul opoziţiei care săptămâna trecută s-a autoproclamat preşedintele legitim al Venezuelei şi a fost recunoscut de SUA.

„Este o tragedie completă să ai o criză umanitară într-o ţară care are resurse bogate”, a declarat Mnunchin.

Antena 3 a difuzat IMAGINI cu Elena Udrea și Alina Bica în PUȘCĂRIE - FOTO

Sancţiunile, care reprezintă cea mai dură măsură economică luată de SUA împotriva lui Maduro până în prezent, vin la cinci zile după ce declaraţia lui Guaido a stârnit o criză politică în ţară.

John Bolton, consilierul pe securitate naţională, a declarat că bunuri în valoare de şapte miliarde de dolari al PDVSA vor fi blocate imediat iar compania va pierde aproximativ 11 miliarde de dolari în exporturi în următorul an.

Bolton a afirmat că sancţiunile reprezintă o încercare de a ameliora „sărăcia, foametea şi criza umanitară” din naţiunea sud-americană şi de a-l opri pe Maduro să fure bunurile poporului din Venezuela.

„Acum este timpul să susţinem democraţia şi prosperitatea în Venezuela”, a precizat el, făcând apel la „toate naţiunile responsabile” să îl susţină pe Guaido.

Totuşi, Bolton a recunoscut că există şi interese strategice ale SUA, inclusiv îngrijorări privind prezenţa şi activităţile naţiunilor ostile SUA în regiune.

„Considerăm că stabilitatea şi democraţia în Venezuela sunt în interesul naţional al Statelor Unite în acest moment. Regimul autoritar al lui Chavez şi Maduro a permis penetrarea din partea adversarilor SUA, mai ales Cuba”, a afirmat el.

Ultima PĂCĂLEALĂ cu DIGI: Un telefon Iphone XS, Samsung Galaxy S9 sau iPad Pro

Bolton a adăugat: „Unii numesc ţara Cubazuela, arătând astfel influenţa forţelor militare şi de securitate cubaneze asupra regimului lui Maduro. Credem că aceasta este o ameninţare strategică semnificativă pentru Statele Unite şi considerăm că mai există şi altele, precum interesul Iranului în rezervele de uraniu ale Venezuelei”.

Maduro a răspuns sancţiunilor într-un discurs televizat în direct de la palatul prezidenţial Miraflores din Caracas.

„Acest grup de extremişti care a ajuns la Casa Albă nu are nicio limită”, a afirmat el, atacând „dispreţul şi agresiunea” cu care „guvernul inadecvat  al lui Donald Trump” a tratat Venezuela.

„Îl consider responsabil pe Donald Trump pentru orice violenţă va avea loc în Venezuela. Veţi fi dumneavoastră, domnule preşedinte Donald Trump, responsabil pentru această politică de schimbare a regimului în Venezuela iar sângele care ar putea curge va fi pe mâinile dumneavoastră ... Veţi avea mâinile acoperite în sânge dacă veţi duce Venezuela către violenţă parţială sau generală”, a afirmat Maduro.

Întrebat dacă există posibilitatea trimiterii unor soldaţi americani în Venezuela, Bolton a răspuns: „Preşedintele a fost foarte clar când a spus că toate opţiunile sunt pe masă. Orice act de violenţă împotriva lui Guaido, a opoziţiei din Venezuela sau a staff-ului diplomatic americani va aduce un răspuns semnificativ”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.