DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Tensiune la nivel mondial! Gestionarea armamentului nuclear naște un nou conflict Rusia vs. NATO: 'Moscova nu îşi îndeplineşte obligaţiile juridice'

chathamhouse.org
rusia-nuclear

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupări, vineri, în legătură cu nerespectarea de către Rusia a obligaţiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), în condiţiile în care Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc de lipsa inspecţiilor, informează MEDIAFAX.

Poziția NATO

"Observăm cu preocupare că Rusia nu îşi îndeplineşte obligaţiile juridice" care decurg din Noul Tratat START, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, potrivit publicaţiilor Sud-Ouest France şi Le Monde. "Cerem Rusiei să îşi respecte obligaţiile în virtutea acestui Tratat, să faciliteze inspecţiile prevăzute pe teritoriul său şi să reia participarea la lucrările Comisiei consultative bilaterale, organismul care verifică aplicarea Tratatului Noul START", a transmis Alianţa Nord-Atlantică.

Ce spune Moscova

Administraţia de la Moscova a acuzat Washingtonul de distrugerea cadrului de efectuare a inspecţiilor reciproce la bazele nucleare stabilit prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), după ce Statele Unite au criticat atitudinea Moscovei. "Observăm că, în realitate, Statele Unite au distrus cadrul juridic pentru controlul armamentului şi menţinerea securităţii. Este o situaţie tristă. Totuşi, considerăm că menţinerea Tratatului Noul START este foarte importantă", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Poziția Statelor Unite

Statele Unite au acuzat Rusia că nu se conformează obligaţiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), refuzând inspecţiile pe bază de reciprocitate în baze militare, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Moscova. "Refuzul Rusiei de a facilita activităţile de inspectare împiedică Statele Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul START şi ameninţă viabilitatea controlului nuclear între SUA şi Rusia. Rusia nu s-a conformat nici obligaţiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Context

În noiembrie 2022, Rusia a anulat participarea la o reuniune programată la Cairo pentru discuţii cu Statele Unite despre reluarea inspecţiilor reciproce la capabilităţile nucleare, în cadrul Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). Diplomaţi din Rusia şi Statele Unite s-au întâlnit în decembrie 2022, în oraşul turc Istanbul, pentru a discuta o serie de aspecte ale relaţiilor bilaterale, care rămân tensionate. Pe fondul disputelor din ultimii ani, Statele Unite şi Rusia şi-au redus semnificativ personalul diplomatic, inclusiv după o serie de expulzări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.