Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune maximă în Columbia. A fost ucis un lider al gherilei Armata de Eliberare Naţională

operationworld.com
Columbia

Armata columbiană a ucis un oficial al Armatei de Eliberare Naţională (ELN), prezentat drept braţul drept al principalului lider militar al acestei gherile ghevariste, ultima din Columbia, a anunţat sâmbătă preşedintele Ivan Duque, transmite AFP.

"Aceasta este o operaţiune viguroasă împotriva mafiei, împotriva terorismului, împotriva crimei", a spus Duque.

Jhon Fredy Cortés Buritica a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare în departamentul Santander din nordul ţării, la graniţa cu Venezuela, epicentrul unei lupte aprige între ELN şi clanurile criminale pentru controlul culturilor de coca, materia primă din care se produce cocaină, potrivit Agerpres.

Citește și: Președintele CCR avertizează Guvernul:'Măsurile care vizează restrângerea drepturilor trebuie luate prin lege'

Autorităţile au oferit recompense de până la 22.500 de dolari pentru informaţii care ar putea duce la arestarea acestui oficial al ELN despre care preşedintele Columbiei susţine că este omul de încredere al lui Gustavo Anabal Giraldo, alias Pablito, principalul responsabil militar al ELN. Membru al "comandamentului central", organul de conducere al ELN, Pablito a fugit în Venezuela, potrivit unor surse militare columbiene.

Apărută în 1964 şi inspirată de ideile revoluţionarului argentinian Che Guevara, ELN are aproximativ 2.300 de luptători şi este considerată ultima gherilă din Columbia, după acordul de pace semnat în 2016 de autorităţi cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Beneficiind de o reţea importantă de sprijin în mediul urban, această gherilă operează în 10% din cele 1.100 de municipalităţi columbiene, potrivit unor studii independente.

Din cauza unei presupuse responsabilităţi a ELN în producerea atentatului cu maşină-capcană în 2019 asupra principalei academii de poliţie din capitala Bogota, preşedintele de dreapta Ivan Duque a întrerupt negocierile de pace iniţiate în 2017 de predecesorul său de centru Juan Manuel Santos, care a încercat să pună capăt confruntărilor armate care durează de mai bine de 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.