Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunea atinge cote uriașe în Marea Neagră: Șase nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene, deși rușii au suspendat acordul de tranzit

Pinterest
ucraina europa est marea neagra

Șase nave au părăsit duminică porturile ucrainene spre Marea Neagră, ca parte a unui acord privind cerealele, dar nu au intrat încă în coridorul umanitar, a declarat Centrul Comun de Coordonare.

"Șase nave care transportau 186.426 de tone de cereale și alte produse alimentare au plecat (din Ucraina) astăzi, 30 octombrie, dar nu au intrat încă în coridorul umanitar maritim", a precizat Centrul.

Navele au plecat din Iuzhny, Cernomorsk și Odessa și se îndreaptă spre Olanda, Marea Britanie, Algeria, Djibouti, Egipt și Turcia.

Acord Ucraina-Turcia-ONU

Anterior Ucraina, Turcia și ONU au convenit asupra unui plan de trafic pentru cele 14 nave la 31 octombrie, în cadrul "Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră", a anunțat Centrul Comun de Coordonare într-un comunicat.

"Delegațiile din Ucraina, Turcia și ONU au convenit asupra unui plan de trafic pentru mâine, 31 octombrie, de-a lungul coridorului umanitar maritim pentru 14 nave - 12 care vin din Ucraina și două care sosesc. Delegația ONU a informat delegația Federației Ruse cu privire la aceste mișcări, în conformitate cu procedurile stabilite de CCM", se arată în comunicat.

JCC a precizat că, în conformitate cu procedurile, toți participanții se coordonează cu autoritățile militare și cu alte autorități pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor comerciale.

Reacția Rusiei... pe surse

Deciziile luate de Kiev, Ankara și ONU cu privire la circulația navelor în cadrul acordului privind cerealele nu obligă Moscova la nimic, a declarat o sursă rusă pentru jurnaliști, potrivit agenției Ria Novosti.

"Ne-am suspendat participarea și am comunicat oficial acest lucru către CCM. Deciziile luate fără noi (dacă sunt luate) nu ne obligă la nimic", a spus sursa.

Cu o zi înainte, Rusia a anunțat că și-a suspendat participarea la acordul ONU privind cerealele, care a asigurat exportul produselor din porturile ucrainene din cauza unui „atac terorist” în apele Sevastopolului. Sâmbătă dimineață, Kievul ar fi folosit drone pentru a ataca navele Flotei Mării Negre și navele civile de pe drumurile exterioare și interioare ale punctului de bază, lucru negat de ucraineni.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, pregătirile pentru atac și antrenamentul Centrului de Operațiuni Maritime Speciale 73 ucrainean au fost conduse de specialiști din Marea Britanie. Vehiculele și infrastructura atacate au fost folosite pentru a opera o rută umanitară ca parte a unui contract de produse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.