Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunea crește în Marea Chinei de Sud. Americanii au trimis de urgență un portavion

marea chinei de sud

Grupul naval al portavionului american Carl Vinson, din clasa Nimitz, a început sâmbătă o misiune de patrulare în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters preluat de Agerpres.

Citește și: Cât de bogat este, de fapt, senatorul cunoscut drept 'Drujba lui Dumnezeu'

Informaţia a fost publicată chiar pe pagina de Facebook a portavionului. Contraamiralul James Kilby, comandantul grupului, a afirmat că după câteva săptămâni de exerciţii în Pacific, grupul şi-a ameliorat eficienţa şi capacitatea de reacţie. 

"Suntem nerăbdători să demonstrăm aceste capacităţi, în timp ce construim pe baza relaţiilor puternice existente cu aliaţii, partenerii şi prietenii noştri din regiunea India-Asia-Pacific", a declarat Kilby, potrivit serviciului de presă al Marinei Militare a SUA. 

Misiunea marinei militare a SUA se desfăşoară pe fondul tensiunilor în creştere între Washington şi Beijing, din cauza neînţelegerilor privind controlul asupra zonei maritime respective. 

China şi-a încheiat vineri propriile exerciţii navale în aceeaşi regiune, tot cu un portavion, sporind nervozitatea ţărilor vecine cu care are dispute teritoriale mai vechi. Miercuri, ministerul de externe chinez a avertizat Statele Unite să nu pună la îndoială suveranitatea Chinei în Marea Chinei de Sud. Pretenţiile chineze - contestate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam - se referă la aproape toate resursele acestei mări, unde volumul anual al traficului comercial este de circa 5.000 de miliarde de dolari, menţionează Reuters. 

Statele Unite au criticat China pentru construcţia unor insule artificiale în zonă şi acumularea de instalaţii militare care ar putea fi folosite pentru restricţionarea liberei circulaţii, reaminteşte agenţia de presă citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.