Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni diplomatice! Iranul convoacă mai mulți ambasadori europeni

economica.net
Iran steag

Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta faţă de comentariile făcute de autorităţile din aceste ţări în urma loviturilor iraniene împotriva Israelului din cursul nopţii, relatează Le Figaro şi Reuters, conform news.ro.

Cei trei diplomaţi europeni "au fost convocaţi la minister (...) ca urmare a poziţiilor iresponsabile ale unor oficiali din aceste ţări privind răspunsul Iranului la seria de acţiuni ale regimului sionist împotriva cetăţenilor şi intereselor ţării noastre", a precizat diplomaţia iraniană într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna.

Cele trei ţări europene au condamnat atacul cu drone şi rachete al Iranului împotriva Israelului, care s-a desfăşurat în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a fost o ripostă la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria la 1 aprilie.

Directorul pentru Europa de Vest din cadrul Ministerului iranian de Externe a acuzat cele trei ţări de "standarde duble", deoarece acestea s-au opus la începutul acestei luni unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de Rusia, care ar fi condamnat atacul Israelului asupra complexului ambasadei Iranului din Siria.

"Acţiunea militară a Iranului împotriva bazelor regimului sionist (Israel) se încadrează perfect în cadrul dreptului la apărare legitimă stipulat în articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite şi este un răspuns la o serie de crime, inclusiv la recentul atac asupra complexului ambasadei din Siria", a adăugat oficialul.

Liderii G7, videoconferință

Se aşteaptă ca G7, din care fac parte Franţa, Germania şi Regatul Unit, să organizeze o videoconferinţă cu preşedintele Joe Biden în cursul zilei de duminică pentru a discuta despre recentul atac al Iranului.

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită în China, a condamnat duminică atacurile aeriene iraniene asupra Israelului "în termenii cei mai fermi posibil", a declarat un purtător de cuvânt. "Cu acest atac iresponsabil şi nejustificat, Iranul riscă o conflagraţie regională", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, după sosirea lui Scholz în oraşul chinez Chongqing. "Germania se află îndeaproape alături de Israel", a spus Hebestreit. "Vom discuta acum reacţiile ulterioare îndeaproape cu partenerii şi aliaţii noştri din G7", a precizat el.

Iranul a lansat un roi de drone explozive şi a tras cu zeci de rachete asupra Israelului sâmbătă seara târziu, în primul său atac direct pe teritoriul israelian, riscând o escaladare majoră.

Iranul promisese represalii pentru ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis şapte ofiţeri ai Gardienilor Revoluţiei, inclusiv doi comandanţi de rang înalt. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.