Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni tot mai puternice între Grecia și Turcia: turcii reclamă militarea insulelor grecești în largul coastelor turce și amenință cu represalii

Pinterest
marea egee insulele grecesti

Atena dă un răspuns puternic în fața acțiunilor provocatoare ale Turciei care ”întinde coarda” în relațiile dintre cele două țări.

După ce agenția turcă de presă Anadolu a publicat imagini de propagandă care pretindeau că prezintă transferuri de echipamente militare către insule grecești din Marea Egee, acum aceeași agenție transmite că Ankara cere explicații.

Anadolu a publicat inițial imagini și scurgeri de informații acuzatoare la adresa Greciei, susținând că Atena continuă, cu încălcarea Dreptului Internațional, să  militarizeze insule, cum ar fi Samos și Lesbos.

Agenția turcă a transmis că ambasadorul Greciei la Ankara, Christodoulos Lazaris, a fost convocat pentru a da explicații. „Greciei i s-a cerut să pună capăt încălcărilor  (dreptului internațional n. trad.) pe insule”. Tot presa turcă mai transmite și că Turcia a trimis către SUA o notă de protest prin care se cere ca Atena „să revină la regimul de demilitarizare a insulelor”.

Presa turcă susține că Forțele Aeriene Turce au observat vehicule blindate care erau descărcate de pe nave de război în insulele Lesbos și Samos. „Dronele au dezvăluit că navele în cauză au livrat 23 de vehicule blindate în Lesbos și alte 18 vehicule blindate în Samos. De notat că vehiculele blindate în cauză se numără printre vehiculele trimise de SUA în portul Alexandroupolis”, scrisese Anadolu.

Răspuns imediat din partea Ministerului Afacerilor Externe: Respingem pretențiile turcești

Răspunzând notei transmise de Turcia ambasadorului grec la Ankara, Grecia a respins în totalitate pretențiile turcești ca fiind complet nefondate și în neconcordanță cu dreptul internațional, relatează surse diplomatice. Aceste surse notează că ambasadorul grec a subliniat că pozițiile Greciei au fost prezentate pe larg în cele două scrisori trimise secretarului general al ONU. De asemenea, se precizează că Grecia își respectă pe deplin obligațiile care decurg din Tratatul de la Lausanne.

După cum au relatat aceleași surse, ambasadorul grec la Ankara a subliniat că Grecia nu este țara care amenință cu războiul o țară vecină (casus belli) și nici nu a adunat cea mai mare flotă pentru debarcarea pe țărmurile acesteia, așa cum a făcut Turcia. El a adăugat că Turcia continuă să încalce suveranitatea Greciei, prin violări continue ale spațiului aerian, precum și prin survolări deasupra teritoriului grecesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.