Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Balcani: KFOR respinge revenirea trupelor sârbe în Kosovo

RTS
blocada kosovo camioane

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că a primit o scrisoare "atent redactată" din partea KFOR în care se subliniază că nu este nevoie de revenirea Armatei Serbiei pe teritoriul Kosovo.

"Au răspuns că, potrivit opiniei KFOR, nu este nevoie de revenirea Armatei Serbiei pe teritoriul Kosovo, invocând Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU și spunând că, în baza acestei rezoluții, ei își vor îndeplini mandatul, dar nu au precizat pe care articol din rezoluție se bazează refuzul lor" – a declarat Vučić, adăugând că în scrisoare se subliniază că misiunea KFOR își va îndeplini obligația de a menține ordinea, dar au "greșit intenționat", spunând că monitorizează cu atenție situația din nordul Kosovo, pentru că, doar cu două ore înainte de a primi răspunsul, s-au tras focuri de armă asupra a doi tineri sârbi din sudul Kosovo.

Vučić a spus că acest răspuns a "avut intenția de a umili în continuare sârbii" pentru că a fost trimis chiar în Ajunul Crăciunului și "nu este o coincidență" faptul că misiunea KFOR a solicitat tot într-o zi de mare sărbătoare, la Vidovdan (sărbătoarea sfântului Vitus, 15 iunie; n.r.), extrădarea lui Slobodan Milošević. Vučić a subliniat că "misiunea KFOR nu trebuie să aibă grijă de baricadele din nordul Kosovo, ci trebuie să aibă grijă de toți sârbii din Kosovo". Vučić a declarat că nimeni din comunitatea internațională nu și-a arătat îngrijorarea față de atacul asupra celor doi tineri sârbi.

"Focurile de armă trase asupra unor tineri nu-i îngrijorează. Aceasta spune totul despre comunitatea internațională și despre poziția ei față de poporul sârb. Eu nu mă așteptam la un alt răspuns din partea KFOR și nu știu dacă are sens să mă adresez Consiliului de Securitate ONU" – a declarat Vučić, adăugând că împotriva împărțirii Kosovo sunt cei care pledează "pentru independența întregului Kosovo". Potrivit lui Vučić, toată această situație este "rezultatul atmosferei create de (premierul Kosovo, Albin) Kurti" împreună cu "cineva din afară". Vučić a declarat că Serbia "nu își dorește să fie obligată" să apere poporul sârb din Kosovo cu armata. În continuare, Vučić a anunțat că salariile din Armata Serbiei vor fi majorate cu 25%, iar militarii din unitățile speciale vor avea o creștere suplimentară a veniturilor. Vučić a subliniat că Serbia dorește să formeze "cele mai bune unități speciale din această zonă a Europei", a afirmat că "Armata Serbiei este de zece ori mai puternică decât a fost" și a adăugat că armata are rolul de descurajare, dar va continua să-și întărească capacitățile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.