Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Cisiordania - Israelul își extinde coloniile în teritoriile ocupate

timesofisrael.com
protestatar Fasia Gaza

Autorităţile israeliene au aprobat construcţia a aproape 1.800 de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat, la mai puţin de o săptămână de alegerile legislative, cruciale pentru viitorul politic al premierului Benjamin Netanyahu, informează joi AFP potrivit Agerpres.

"Consiliul superior de planificare al administraţiei civile din Iudeea-Samaria (numele Cisiordaniei potrivit guvernului israelian) şi-a dat acordul pentru construcţia a circa 1.800 de unităţi locative", a anunţat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.

În mod concret, autorităţile au dat undă verde construcţiei a 1.776 de unităţi locative, dintre care 620 în colonia Eli şi 534 în Shilo/Shvut Rachel, în Cisiordania, a precizat ministerul.

"Am aprobat azi numeroase unităţi locative în implantări şi vom continua să o facem pe viitor", a declarat ministrul israelian al apărării Naftali Bennett, cap de listă al alianţei politice Yamina (extrema dreaptă) în alegerile de luni.

"Noi nu aşteptăm, noi acţionăm. Nu vom da niciun centimetru din pământul Israelului arabilor, însă pentru aceasta trebuie construite locuinţe", a spus Bennett, care este şi membru al guvernului provizoriu al premierului Benjamin Netanyahu ce curtează electoratul de dreapta şi cel pro-colonii pentru acest scrutin.

"Această decizie întăreşte prezenţa israeliană în Iudeea-Samaria şi ne bucurăm (...) Luni, ne vom duce să votăm şi aşteptăm ca guvernul ce va fi ales să continue dezvoltarea de implantări cum se face astăzi", şi-a exprimat satisfacţia David Elhayani, preşedintele Consiliului Yesha, principala organizaţie a reprezentanţilor coloniştilor din Cisiordania.

Însă, "în lupta pentru votul de dreapta al coloniştilor, Bennett şi Netnyahu împing Israelul să investească în mii de locuinţe inutile şi nocive în colonii", a denunţat ONG-ul israelian anticolonizare "Pace acum".

În prezent, mai mult de 600.000 de persoane locuiesc în coloniile din Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Colonizarea din aceste teritorii, ilegală potrivit dreptului internaţional, s-a accelerat în ultimii ani sub impulsul lui Netanyahu şi al aliatului său de la Washington, preşedintele Donald Trump.

Preşedintele SUA a prezentat la sfârşitul lui ianuarie un proiect de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, proiect conform căruia Ierusalimul ar deveni capitala "indivizibilă" a Israelului şi care prevede anexarea Văii Iordanului şi a mai mult de 130 de colonii israeliene din Cisiordania.

În Israel urmează să aibă loc la 2 martie un al treilea rând de alegeri legislative în decurs de un an, lucru fără precedent, după ce guvernul a ajuns într-o criză politică. Un bloc de partide de dreapta şi religioase, condus de premierul Benjamin Netanyahu din partea Likud, şi un bloc de partide de centru şi arabe se află într-un blocaj care riscă să rămână neschimbat şi după aceste noi alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.