Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în coaliție. Ludovic Orban cere USR să abandoneze Agenţia pentru Investiţii în Sănătate / Barna: Este nenegociabil

orban barna

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că ar fi „normal” ca România să anunțe Comisia Europeană că va renunța la ideea folosirii fondurilor PNRR pe sănătate doar prin Agenţia pentru Investiţii în Sănătate, instituție despre care USR spune că este „nenegociabilă” și care ar urma să gestioneze fondurile pentru construirea de spitale.

Orban a explicat că înființarea agenției ar putea pune probleme folosirii fondurilor PNRR din cauza birocrației. Potrivit liderului liberal, nu este timp pentru ceea ce dorește USR.

  • „Noi nu am susţinut şi nu s-a discutat în coaliţie şi nu s-a luat o decizie. Nu s-a discutat în coaliţie să se înfiinţeze o agenţie pentru PNRR. Termenul de înfiinţare a acelei agenţii este de 31 decembrie 2022, noi trebuie să contactăm 70% din sumele alocate până pe 31 decembrie 2022, conform Regulamentului european. Noi, dacă folosim timpul acesta pentru a înfiinţa agenţia, când se va înfiinţa agenţia, nici nu va avea timp să deruleze procedurile de licitaţie şi punctul de vedere care a fost exprimat în coaliţie este pentru entităţile care au documentaţii mature derularea procedurilor să se facă de cel care deţine spitalul sau care urmează să deţină spitalul”, a spus Orban.

Întrebat dacă România va anunţa Comisia Europeană că renunţă la această Agenţie, preşedintele PNL a răspuns afirmativ.

  • "Aşa mi se pare normal. Acolo nu scrie că toate proiectele vor derula prin Agenţia respectivă. (...) Acolo scrie că se înfiinţează agenţia. Eu zic că se poate păstra înfiinţarea agenţiei, pentru că are o finanţare de 40 de milioane. Nu este obligatoriu să scoţi, numai că derularea proiectelor care urmează să fie finanţate din PNRR trebuie să fie derulate de cei care deţin spitalele. Vă dau un exemplu, la Sibiu există deja proiect tehnic, care a fost aprobat. Acolo, deja, se poate trece la licitaţie, se poate semna contractul de construcţie. La Vrancea este documentaţia tehnico-economică finalizată, studiul de fezabilitate, se poate face licitaţie”

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat, marţi, la finalul şedinţei Biroului Naţional al formaţiunii, că Agenţia Naţională pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate "nu adaugă la birocraţie", deoarece va fi realizată prin reorganizarea unei structuri care există în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii.

"Această propunere care se regăseşte în programul de guvernare - pentru că am văzut diverse puncte de vedere, că nu se ştia, că nu s-a auzit - este un subiect agreat de reprezentanţi. Domnul Buşoi, domnul Cseke şi colegul nostru Vlad Voiculescu au agreat acea componentă din programul de guvernare şi se regăseşte foarte clar în programul de guvernare, care nu este şi nu poate să fie un subiect de negociere. Evident, suntem dispuşi să aducem clarificări, dacă sunt necesare, dar această agenţie este clar necesară şi foarte importantă. (... ) Nu adaugă la birocraţie. Nu devine un sistem mai greoi sau mai complicat. Pur şi simplu discutăm de reorganizarea unei structuri care există în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii şi care s-a dovedit nefuncţională. Este un subiect pe care îl vom detalia şi în şedinţa de coaliţie, nefiind discutat până acum la coaliţie tocmai din acest motiv foarte simplu: este unul dintre obiectivele asumate de această coaliţie de guvernare", a arătat Barna, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Potrivit liderului USR PLUS, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate este susţinută de Comisia Europeană și în lipsa acesteia, există riscul să nu poată fi cheltuite resursele prevăzute prin PNRR sau programele operaţionale.

"Această agenţie este susţinută şi am primit mesaje scrise de susţinere şi de apreciere din partea Comisiei Europene şi este o abordare negociată şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deci este o abordare care funcţionează în toate statele dezvoltate, în toate statele unde sunt sisteme medicale funcţionale, unde investiţiile în sănătate au funcţionat, pentru că trebuie să acceptăm o realitate: Ministerul Sănătăţii - 250 de persoane, cu echipa aşa cum o are - a dovedit că nu are capacitatea să fie manager de proiect pentru spitalele regionale sau pentru infrastructuri de sănătate importante şi atunci trebuie să ne adaptăm, pentru că în actuala structură riscăm să nu putem să cheltuim resursele, nici cele din PNRR, nici cele din programele operaţionale", a spus Barna.

În opinia lui Barna, agenţia ar urma să aibă câţiva zeci de angajaţi şi ar trebui să îşi înceapă activitatea de săptămâna viitoare, pentru a da rezultate.

"Da, dacă mai vrem să pierdem încă un an şi jumătate, doi ani, sigur putem să o facem în 2023. Dar cu cât o facem mai târziu, cu atâta şansa să absorbim resursele pentru construirea de spitale se îndepărtează. Atât de simplu este. Adică, agenţia ar trebui să funcţioneze de săptămâna viitoare, tocmai pentru ca acele licitaţii, acele achiziţii, acele proceduri să înceapă să se întâmple", a spus el.

El a spus că din moment ce Agenția apare în programul de guvernare, înființarea ei este „nenegociabilă” pentru USR PLUS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.