Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Cuba. Opoziția a anunțat un mare marș. Puterea avertizează că se va interveni puternic: Avem destui revoluționari să înăbușim orice manifestație

cubanet.org
Miguel Diaz canel Raul Castro

Sunt "destui revoluţionari" în Cuba pentru a contracara orice fel de manifestaţie, a avertizat duminică preşedintele Miguel Diaz-Canel, în faţa provocării grupurilor de opoziţie de a organiza la 15 noiembrie un marş pe care guvernul l-a interzis deja, notează AFP preluat de agerpres.

"Sunt destui revoluţionari pentru a face faţă la orice manifestaţie care urmăreşte să distrugă revoluţia, respectând şi apărând Constituţia, dar şi cu energie şi curaj", a spus liderul şi prim-secretarul Partidului Comunist din Cuba, încheind o şedinţa plenară a Comitetului Central alcătuit din 114 membri.

"Să ştie imperialiştii că vor trebui să lupte cu un popor care nu se lasă păcălit, un popor suficient de numeros, suficient de curajos şi eroic pentru a lupta, care nu se teme de ameninţări", a adăugat Miguel Diaz-Canel. La întâlnire a participat şi predecesorul său Raul Castro care, de la retragerea sa în aprilie, apare ocazional în public.

Grupul de reflecţie politică disident Archipiélago, care a chemat la un marş pe 15 noiembrie la Havana şi în şapte provincii ale insulei, îşi menţine apelul, deşi autorităţile au interzis manifestaţia săptămâna trecută şi i-au avertizat pe organizatori cu privire la consecinţele penale dacă îşi păstrează poziţia.

Apelul intervine după manifestaţiile fără precedent care au izbucnit la 11 şi 12 iulie în aproape 50 de oraşe din întreaga ţară când s-a strigat "Libertate!" şi "Ne este foame!", soldate cu un mort, zeci de răniţi şi arestarea a peste 1.000 de persoane, dintre care peste 560 sunt în continuare în închisoare.

Manifestaţia din noiembrie vizează să obţină o "schimbare" şi eliberarea deţinuţilor politici, potrivit organizatorilor.

Guvernul cubanez consideră că protestele fac parte dintr-o strategie susţinută de Washington urmărind schimbarea regimului.

Oficialii americani au criticat în repetate rânduri Havana pentru interzicerea marşului de la 15 noiembrie şi pentru persoanele arestate în urma protestelor din iulie.

Cuba traversează o criză economică profundă cu grave penurii de hrană şi medicamente, exacerbată de scăderea turismului din cauza COVID-19 şi înăsprirea sancţiunilor impuse de Donald Trump în timpul mandatului său, pe care succesorul său Joe Biden le-a menţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.