Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Franța - Un bust al generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat

charles de gaulle

Un bust al generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat în localitatea Hautmont (nordul Franţei), capul statuii fiind acoperit cu vopsea portocalie fluorescentă, iar pe piedestal a fost scris cuvântul "sclav" cu portocaliu, a anunţat luni primăria, relatează AFP potrivit Agerpres.

Acest act de vandalism are loc într-un climat tensionat în Franţa, unde au avut loc mai multe manifestaţii împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei, inspirate de protestele din SUA. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică seara că Franţa va fi "inflexibilă" în faţa rasismului, dar "nu va şterge nicio urmă sau nume din istoria sa" şi "nu va da jos nicio statuie".

Vandalizarea bustului lui Charles De Gaulle are loc cu câteva zile înainte de marcarea a 80 de ani de la apelul său din 18 iunie 1940, celebrul său discurs în care acesta le solicita francezilor să continue lupta împotriva Germaniei naziste, şi de împlinirea a cincizeci de ani de la moartea sa.

Aleşii consiliului municipal au fost alertaţi în cursul dimineţii, a declarat pentru AFP primarul din Hautmont, Joël Wilmotte. Serviciile tehnice ale primăriei au curăţat statuia, care se află în acest loc de peste "douăzeci de ani".

"Acest lucru este complet scandalos", a reacţionat Wilmotte, denunţând un "comportament inacceptabil" şi un "amalgam" în contextul "dezbaterii mediatice" în jurul rasismului şi a distrugerii statuilor. Primăria a depus o plângere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.