Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Libia: Tribunalul care urma să decidă dacă fiul lui Gaddafi poate candida la președinție, atac de persoane necunoscute

Seif al-Islam Gaddafi

Guvernul libian de uniune naţională a condamnat joi un atac întreprins de un grup de persoane necunoscute asupra unui tribunal în sudul Libiei, unde fiul lui Muammar al-Gaddafi, Seif al-Islam, urma să facă recurs împotriva respingerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul interimar libian a condamnat "atacul de joi dimineaţa împotriva tribunalului de primă instanţă din Sebha (sud) şi a angajaţilor săi de către un grup certat cu legea", potrivit unui comunicat difuzat pe Facebook.

Guvernul a însărcinat Ministerele de Interne şi al Justiţiei să declanşeze "imediat" o anchetă pentru a stabili faptele şi "a întări securitatea în jurul tribunalelor care primesc recursuri şi apeluri cu privire la procesul electoral".

Incidentul, calificat drept "odios" de guvern, a forţat tribunalul din Sebha să-şi închidă porţile în ziua în care Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator libian, urma să facă apel împotriva respingerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale de către Înalta Comisie Electorală (HNEC).

Atacul împotriva tribunalului şi evacuarea tuturor angajaţilor din clădire, "sub ameninţarea armelor", a avut loc cu câteva ore înainte de şedinţa de apel, a declarat Khaled al-Zaydi, avocatul lui Seif al-Islam, într-o înregistrare video reluată de mass-media locale. "Acest act înseamnă amestec în procesul electoral", a adăugat el.

Miercuri, HNEC a anunţat excluderea a 25 de candidaţi dintre cei 98 care s-au prezentat, pentru neconformitate la dispoziţiile legii electorale.

Judecat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru "crime împotriva umanităţii", Seif al-Islam Gaddafi, 49 de ani, care şi-a depus candidatura pe 14 noiembrie, se numără printre cei 25 de candidaţi ale căror dosare au fost respinse, potrivit unui comunicat al HNEC.

Candidaţii respinşi au 48 de ore la dispoziţie pentru a face recurs împotriva acestei decizii la tribunale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.