Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Marea Roşie: Regatul Unit plănuiește atacuri aeriene împotriva rebelilor houthi

gandul.ro
avioane lupta

Marea Britanie ia în calcul atacuri aeriene asupra rebelilor houthi după ce SUA au informat că marina sa a scufundat trei bărci care au vizat o navă cargou în Marea Roşie, informează PA Media/dpa, citat de Agerpres.

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat duminică că guvernul nu va ezita "să acţioneze direct" pentru a împiedica alte atacuri, aceasta în contextul informaţiilor care circulă despre faptul că Regatul Unit şi SUA pregătesc o declaraţie comună pentru a emite un avertisment final adresat grupului yemenit de rebeli.

Aceste dezvoltări au loc după ce armata americană a spus că patru bărci din zone ale Yemenului controlate de rebelii houthi au tras în Maersk Hangzhou şi au ajuns la câţiva metri de navă, în timp ce elicopterele americane trăgeau asupra lor.

O parte din membri înarmaţi ai echipajelor din bărci au fost ucişi, a informat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), în timp ce nicio persoană de pe nava atacată nu a fost rănită.

Într-un articol apărut în ziarul Telegraph, Shapps a spus că Regatul Unit "nu va ezita să ia măsuri suplimentare pentru a descuraja ameninţările la adresa libertăţii de navigaţie în Marea Roşie".

Rebelilor "houthi ar trebui să le fie foarte clar: suntem angajaţi să îi tragem la răspundere pe actorii periculoşi pentru confiscări şi atacuri ilegale", a spus el. Shapps a condamnat o încercare "revoltătoare" de a perturba comerţul global.

Un distrugător aparţinând marinei regale britanice, HMS Diamond, s-a alăturat la începutul acestei luni eforturilor internaţionale condusă de SUA, Operaţiunea Prosperity Guardian, de a descuraja atacurile asupra navelor cargou din Marea Roşie.

The Sun şi Telegraph au informat că Regatul Unit ia în calcul posibilitatea unui răspuns armat, în contextul în care rebelii houthi revendică atacuri asupra unor nave din Marea Roşie despre care susţin fie că au legături cu Israelul, fie că se îndreaptă către porturi israeliene. Ei spun că atacurile lor urmăresc să pună capăt ofensivei aeriene şi terestre a Israelului ce vizează Fâşia Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

Ministrul britanic de Externe, Lord Cameron, a declarat că a vorbit duminică cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian.

"Am vorbit astăzi cu @Amirabdolahian despre atacurile houthi în Marea Roşie care ameninţă vieţi nevinovate şi economia globală. Am făcut clar (mesajul) că Iranul împărtăşeşte responsabilitatea pentru a împiedica aceste atacuri, dat fiind sprijinul său de lungă durată pentru houthi", a spus el într-o postare pe X.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.