Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între Ankara și UE - Turcia acuză Parlamentul European de șantaj

turcia ue

Rezoluţia Parlamentului European care îi solicită Turciei să-şi retragă trupele din Cipru este ''desprinsă de realitate'', a reacţionat vineri Ministerul de Externe turc, care a denunţat un ''şantaj'' din partea legislativului UE, transmite DPA.

''Turcia va continua să protejeze cu hotărâre atât drepturile sale, cât şi pe cele ale ciprioţilor turci, fără a ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului de orice fel'', indică o declaraţie a diplomaţiei turce.

De asemenea, documentul afirmă că Ankara este pregătită pentru dialog.

Parlamentul European a adoptat joi, cu 631 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi o abţinere, o rezoluţie care condamnă activităţile ilegale ale Turciei în suburbia Varosha a oraşului Famagusta şi avertizează că orice ''deschidere'' parţială a acesteia slăbeşte perspectivele găsirii unei soluţii cuprinzătoare la problema cipriotă.

PE subliniază că o soluţie durabilă la problema cipriotă poate fi găsită numai prin diplomaţie şi negocieri şi cere Consiliului European să-şi menţină poziţia unită asupra acţiunilor ilegale ale Turciei şi să impună sancţiuni dure drept răspuns.

Eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru un o soluţie corectă, cuprinzătoare şi viabilă pe baza unei federaţii cu două zone şi două comunităţi, cu un statut internaţional unic.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică ('Republica Turcă a Ciprului de Nord') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004. Recent, autorităţile cipriote turce au redeschis districtul Varosha din Famagusta, care a fost închis peste 40 de ani şi populat iniţial de localnici elenofoni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.