Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Timmermans generează tensiuni între magistraţii români: Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie dă în judecată CSM

Mediafax
gheorghe stan

Secţia pentru investigarea infracţiunilor (SIIJ) din justiţie a făcut o plângere prealabilă împotriva hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM din 4 aprilie, prin care s-a dispus un control al Inspecţiei Judiciare la SIIJ, cu privire la înregistrarea şi soluţionarea dosarului care îl viza pe Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Gheorghe Stan, procurorul-şef al SIIJ, a confirmat pentru STIRIPESURSE.RO că plângerea prealabilă a fost depusă la CSM, următorul pas fiind atacarea în instanţă a Hotărârii 218 din 4 aprilie 2019 a Secţiei pentru procurori a CSM.

Citește și: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat motivarea hotărârii din 4 aprilie 2019, prin care s-a dispus efectuarea unui control la SIIJ, cu privire la dosarul în care era vizat, printre alţii, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. SIIJ a înregistrat dosarul ca urmare a unui denunţ făcut de site-ul Lumea Justiţiei şi l-a clasat la scurt timp.

Ulterior clasării, în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM din 4 aprilie, procurorul Cristian Ban a solicitat verificări la SIIJ cu privire la acest dosar.

"Faţă de ecoul generat în spaţiul public de modalitatea înregistrării şi soluţionării dosarului, Secţia pentru procurori apreciază că se impune efectuarea unui control la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, privind respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare în înregistrarea şi soluţionarea dosarului având ca obiect plângerea formulată împotriva domnului Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, sens în care va dispune sesizarea Inspecţiei Judiciare", se arată în motivarea deciziei Secţiei pentru procurori a CSM.

Doar că, potrivit prevederilor legale, inspectorii judiciari nu pot face verificări cu privire la soluţionarea unui dosar, procurorii fiind independenţi în soluţiile dispuse, care pot fi cenzurate doar de instanţă sau în baza principiului controlului ierarhic. Astfel, decizia Secţiei pentru procurori a CSM riscă să genereze tocmai o încălcare a independenţei procurorilor de la SIIJ. Detalii AICI!

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului ortoped: Cum să-ţi menţii coloana vertebrală tânără .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.