Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni între separatiștii catalani - Carles Puigdemont demisionează din partidul său

Carles Puigdemont

Fostul preşedinte separatist al regiunii Catalonia din timpul seseciunii eşuate în 2017, Carles Puigdemont, şi-a anunţat plecarea din fostul său Partid Democratic European Catalan (PDeCAT), din cauza unor divergenţe strategice în cadrul mişcării separatiste, relatează AFP potrivit Agerpres.

Liderul separatist - care a fugit în Belgia în 2017 pentru a se sustrage justiţiei spaniole - şi-a anunţat luni, pe Twitter, ”decizia de a renunţa la carnetul de partid”, PDeCAT.

Alte nume grele din formaţiune i-au urmat exemplul.

Această ruptură intervine după numeroase tensiuni între Puigdemont şi o parte a conducerii partidului, din cauza unor dezacorduri cu privire la strategia sa de confruntare permanentă cu Guvernul spaniol şi înclinării sale către stânga, în pofida faptului că formaţiunea este în mod istoric de centru-dreapta.

Înfiinţat în 2016, PDeCAT este moştenitorul Convergenţei Democratice a Cataloniei (CDC), principalul partid naţionalist catalan timp de decenii, în care Puigdemont s-a înscris la începutul anilor '80.

Puigdemont a încercat în 2018 - în zadar - să formeze alt partid, La Crida, cu scopul de a uni toate facţiunile separatismului catalan.

În iulie, el a înfiinţat alt partid, denumit ”Împreună pentru Catalonia” (”Juntos por Cataluña”, JpC), un nume folosit în ultimii ani de PDeCAT în timpul alegerilor, ceea ce a provocat o confruntare juridică între formaţiune şi fostul preşedinte regional catalan.

Disensiunile în cadrul mişcării separatiste catalane - care nu are o strategie clară de la secesiunea eşuată din 2017 - urmează să conducă la convocarea unor alegeri regionale anticipate în Catalonia, a căror dată nu a fost stabilită încă, din cauza pandemiei covid-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.