Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni Iran: Protest de solidaritate pe străzile Washingtonului

reuters
proteste iran sua

Mii de persoane, dintre care mulţi iranieni, au mărşăluit sâmbătă la Washington în sprijinul protestelor din Iran sub sloganul "Femei, viaţă, libertate", transmite AFP, citat de Agerpres.

De la National Mall, esplanada din centrul oraşului, participanţii la manifestaţie, în culorile drapelului iranian, s-a îndreptat spre Casa Albă, scandând "vrem libertate" şi "dreptate pentru Iran".

"Acesta este al cincilea protest săptămânal pe care l-am făcut la Washington şi cred că este cel mai mare", a declarat pentru AFP Siamak Aram, unul dintre organizatori. Fără să dorească să avanseze pe o cifră definitivă, a estimat participarea la "peste 10.000" de persoane.

Unii demonstranţi au venit din alte oraşe americane. Este cazul lui Mahshid, 28 de ani, din Boston, care purta un tricou verde cu mesajul "ajutaţi la eliberarea Iranului"."Nu ne mai dorim acest regim tiranic, care ne interzice să beneficiem de drepturile omului şi de libertatea noastră", a declarat tânăra arhitectă care a părăsit Iranul în urmă cu trei ani şi care, asemenea multor altor participanţi, nu a vrut să îşi dezvăluie numele complet pentru a nu cauza probleme familiei rămase în Iran.

Pe pancarta unei alte tinere atârna o şuviţă de păr alături de mesajul:"Părul nostru vă deranjează poate, dar spiritul nostru vă va veni de hac".

Tot sâmbătă au avut loc demonstraţii de sprijin la Berlin şi Tokio.

O altă participantă, Marjan, în vârstă de 55 de ani, a spus că este important să "arătăm că sprijinim poporul Iranului". Era încântată că printre participanţi erau inclusiv persoane care au locuit în Iran, oameni "de vârste diferite, religii diferite". Prietena sa din copilărie, Negar, venită în vizită din Anglia, unde, de asemenea, a protestat, a declarat:"Aceasta este o revoluţie minunată condusă de femei, care sunt cele mai oprimate din Iran". Referindu-se la protest, ea a spus:"Puţinul pe care îl putem face este să fim aici".

Se intră în a şasea săptămână în care au loc demonstraţii de amploare în Iran, declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini după arestarea acesteia de către poliţia moravurilor, care a acuzat-o că nu purta vălul în mod regulamentar. Sâmbătă au avut loc noi demonstraţii, dar şi greve. Este însă dificil de estimat amploarea acestora din cauza restricţionării accesului la internet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.