Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni serioase la Moscova: oficialii ruși se contrazic pe măsură ce rubla își continuă căderea liberă

TASS
rubla

Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei, transmite Reuters.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti.

Un trader de la o mare bancă rusească a dezvăluit pentru Reuters că piaţa este confuză.

"Toată lumea este pregătită pentru un aflux de venituri de pe urma petrolului mai scump dar acest lucru se lasă aşteptat iar organismele de reglementare sunt oarecum indiferente, nu este nimic pe care să te poţi baza", a precizat traderul.

Consilierul lui Putin e nervos

Consilierul economic al președintelui rus Vladimir Putin a mustrat luni banca centrală, dând vina pe scăderea de 30% de la începutul anului pe politica monetară laxă. Rubla a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar de când Putin a trimis trupe în Ucraina.

Pe măsură ce rubla s-a devalorizat, consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreșkin, a declarat într-un articol de opinie pentru agenția de presă TASS că Kremlinul vrea o rublă puternică și se aștepta la o normalizare în curând, o intervenție care ar putea determina banca centrală să intre în acțiune înainte de următoarea sa dobândă programată.

„Sursa principală de slăbire a rublei și de accelerare a inflației este politica monetară blândă”, a scris Oreșkin. „Banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și a se asigura că ratele dobânzilor la credite sunt reduse la niveluri sustenabile.

„O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei și afectează negativ veniturile reale ale populației”, a spus el. „Este în interesul economiei ruse să avem o rublă puternică”.

Replica Băncii Centrale ruse

Banca Rusiei, care a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază în iulie, la 8,5%, a dat vina pe scăderea excedentului de cont curent al Rusiei - în scădere cu 85% față de anul trecut în ianuarie-iulie.

Luni, banca a declarat că nu vede riscuri pentru stabilitatea financiară din cauza slăbirii rublei și a dat un alt semnal că o creștere a ratei este posibilă în curând.

Pentru a stopa alunecarea rublei, Rusia ar putea reintroduce controale mai stricte asupra capitalului. O altă opțiune ar fi creșterea ratelor dobânzilor, lucru pe care banca centrală are deja minte să facă, având în vedere inflația ridicată, dar care limitează potențialul de creștere economică și înseamnă rate mai mari ale împrumuturilor pentru guvern, deoarece încearcă să finanțeze operațiunile militare în Ucraina .

„Rubla mai slabă este determinată nu doar de încasările mai mici de energie din cauza pierderii majorității afacerilor europene cu gaze, ci și de succesul plafonului G7 al prețului petrolului, costul mult mai ridicat al importurilor din cauza sancțiunilor și apoi fuga continuă a capitalului străin”, a declaratTimothy Ash, un strateg senior suveran la BlueBay Asset Management, cu sediul la Londra.

„Banca centrală nu deține controlul pe deplin”, a declarat economistul independent din Moscova, Ian Melkumov, pentru Reuters, deși are instrumente agresive pe care în prezent este reticent să le folosească. El a spus că banca ar putea crește drastic ratele dobânzilor, așa cum a făcut-o la 20% la scurt timp după ce Rusia a început ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina. O trecere chiar și la 15% ar opri declinul rublei, a spus el. „(Dar) banca centrală nu vrea să ucidă economia și afacerile în același mod în care a făcut-o anul trecut”.

Turbulențe monetare serioase

În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru principalul produs de export al Rusiei, era luni în scădere cu 0,9% până la 86,05 dolari, în apropierea maximului ultimelor şapte luni atins săptămâna trecută. Cu toate acestea, cursul de schimb al rublei nu a profitat de preţul ridicat al petrolului.

"Creşterea de neoprit a cursului de schimb dolar/rublă continuă să susţină interesul investitorilor de retail în acţiuni ca o modalitate de a-şi proteja economiile", susţin analiştii de la Sinara Investment Bank

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.