Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni majore în Germania: Extrema dreaptă pune presiune pe cancelarul Merkel

miting afd

Extrema dreaptă germană menţine o presiune maximă asupra cancelarului Angela Merkel şi a politicii sale privind migraţia, cu o nouă manifestaţie prevăzută pentru joi seara la Chemnitz, epicentrul protestelor împotriva străinilor, apoi cu o nouă adunare sâmbătă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Un indiciu al acestui climat tensionat, în principal în fosta RDG, este incidentul în care un tânăr sirian de 20 de ani a fost snopit în bătaie şi insultat miercuri seara de către trei persoane la Wismar, în apropiere de Marea Baltică. Agresorii săi sunt căutaţi de poliţie. 

După manifestaţii organizate deja duminică, apoi luni, extrema dreaptă intenţionează de această dată să perturbe, începând cu ora 16.00 GMT, joi, o întâlnire prevăzută între autorităţile locale şi locuitorii din Chemnitz, unde au izbucnit violenţele. 

Duminică, circa 800 de persoane au defilat pe străzile oraşului situat într-o regiune unde extrema dreaptă şi neonaziştii sunt puternic implantaţi, cu ''vânători colective'' în rândul străinilor pe stradă. 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a calificat miercuri drept ''şocante'' aceste manifestaţii. ''Cred că este fundamental important ca responsabilii politici din întreaga Europă se denunţe aceasta'', a declarat oficialul ONU. 

Luni, violenţele în oraş s-au soldat cu circa douăzeci de răniţi în confruntările dintre circa 6.000 de simpatizanţi ai extremei drepte şi sute de contramanifestanţi ai stângii radicale. 

Joi seara va fi un adevărat test pentru forţele de ordine, foarte criticate până acum pentru că au subestimat îndeosebi amploarea mobilizării în stradă. Poliţia locală va beneficia de această dată de întăriri din întreaga Germanie. 

Elementul declanşator a survenit în weekend, când un german de 35 de ani a fost ucis cu lovituri de cuţit în timpul unei sărbători legale. Poliţia a arestat doi suspecţi, un sirian (23 de ani) şi un irakian (22 de ani), acuzaţi că au acţionat după ''o altercaţie verbală''. 

Profilul irakianului, principalul suspect, reprezintă un motiv bun pentru extrema dreaptă: solicitant de azil sosit în 2015 în Germania din Kurdistanul irakian, el a fost condamnat deja de mai multe ori pentru violenţe şi deţinere de droguri. 

Irakianul, care urma să fie expulzat, a făcut apel la decizie şi a avut câştig de cauză în 2016, afirmă cotidianul Bild. Pentru sâmbătă, extrema dreaptă din Chemnitz prevede ''un marş funerar'' în onoarea victimei. 

De luni de zile, partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care a intrat în toamna trecută în Bundestag (parlamentul federal), o atacă pe Angela Merkel în legătură cu politica ei privind migraţia. 

AfD îi reproşează dnei Merkel o creştere criminalităţii în ţară după intrarea a peste un milion de solicitanţi de azil în Germania în 2015 şi 2016, chiar dacă statisticile oficiale nu confirmă o astfel de creştere a infracţionalităţii. Extrema dreaptă se foloseşte sistematic de agresiunile cu cuţitul, comise îndeosebi de către străini, pentru a-şi întări mesajul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.