Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni MARI între China și SUA: Beijingul acuză Washingtonul de PROVOCARE

china sua

China a acuzat duminică Statele Unite de o "provocare politică şi militară gravă", după ce o navă militară americană s-a apropiat la mai puţin de 12 mile marine de insula Triton din arhipelagul Paracel, transmite AFP.

Distrugătorul USS Stethem a contestat practic suveranitatea chineză asupra teritoriului respectiv din Marea Chinei de Sud, revendicat şi de Vietnam şi de Taiwan. A fost a doua acţiune de acest gen de la începutul mandatului preşedintelui SUA, Donald Trump, menţionează AFP. Prima a avut loc pe 25 mai, în arhipelagul Spratley.

Citește și: UPDATE: ATAC ARMAT Mai multe victime după un schimb de focuri în Suedia/FOTO

Ministerul de externe de la Beijing a reacţionat printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt Lu Kang: "Partea chineză face un apel viguros la partea americană să înceteze astfel de operaţiuni provocatoare, care încalcă suveranitatea Chinei şi ameninţă securitatea Chinei".

Incidentul a avut loc cu numai câteva ore înainte unei convorbiri telefonice programate între Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, anunță Agerpres.

Citește și: Italia, solicitare de ULTIMĂ ORĂ către țările europene: Ce a cerut Roma

France Presse observă că după întâlnirea celor doi şefi de stat de la începutul lui aprilie, la Mar-a-Lago, în Florida, relaţiile chino-americane par să devină ceva mai tensionate. Săptămâna trecută, guvernul de la Washington a aprobat o vânzare de armament către Taiwan, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Marţi, SUA au adăugat China pe lista neagră a traficului de persoane, alături de Siria, Coreea de Nord şi Venezuela. Joi, pentru prima dată, Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva unei bănci chineze acuzate de facilitarea tranzacţiilor unor firme implicate în programul de înarmare cu rachete al Coreei de Nord. În aceeaşi zi, Departamentul de Stat american a marcat printr-o declaraţie critică 20 de ani de la revenirea Hong Kongului sub suveranitatea chineză. Toate aceste elemente s-au adăugat unei afirmaţii a preşedintelui Trump că eforturile Beijingului de a face presiuni asupra Phenianului au eşuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.