Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni maxime! Suedia îl convoacă de urgență pe ambasadorul rus după ameninţările acestuia cu 'represalii' în cazul aderării la NATO

hotnews.ro
finlanda suedia nato

Suedia a anunţat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul rus la Stockholm după ce acesta a declarat că ţara nordică şi Finlanda vecină vor deveni, odată aderate la NATO, "ţinte legitime" pentru "represaliile Moscovei", inclusiv "militare", informează AFP, conform AGERPRES.

"Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe ambasadorul rus, pentru a denunţa în mod ferm această tentativă transparentă de ingerinţă", a afirmat şeful diplomaţiei suedeze Tobias Billstrom, într-o declaraţie scrisă pentru agenţia de presă franceză.

"Doar Suedia îşi decide politica de securitate naţională, nimeni altcineva", a subliniat el.

Finlanda şi Suedia vor deveni "ţinte legitime" ale "represaliilor" Rusiei dacă vor deveni membre ale NATO, a atenţionat marţi ambasadorul rus Viktor Tatarinţev, relansând retorica de ameninţări a Moscovei, după o perioadă de acalmie.

"După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierelor dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla", a informat diplomatul, într-un text postat pe site-ul misiunii ruse în Suedia. "Dacă mai crede cineva că aceasta va ameliora într-un mod sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că noii membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă pentru măsurile de represalii ruse, inclusiv pentru cele de natură militară", a avertizat diplomatul rus.

Într-un lung rechizitoriu împotriva aderării la alianţă, el apreciază că Suedia "face un pas în prăpastie" dorind să adere la NATO.

Avertismentul intervine în condiţiile în care Moscova părea să fi lăsat la o parte în ultimele luni ameninţările la adresa celor două capitale nordice, după decizia lor istorică, în luna mai anul trecut, de a cere să adere la NATO.

Candidaturile, după multe decenii de neutralitate în afara alianţelor militare, sunt o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina.

Ţară ce se învecinează cu Rusia, Finlanda nu mai aşteaptă decât ratificarea turcă promisă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a putea intra în NATO.

În ceea ce priveşte Suedia, candidatura sa se confruntă deocamdată cu un veto din partea Ankarei, precum şi cu o întârziere a ratificării sale de către Ungaria.

Stockholmul speră cu toate acestea să adere înainte de summitul viitor al NATO, ce se va desfăşura în iulie, la Vilnius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.