Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni politice în noile administraţii locale din Bucureşti - Relaţia PNL-USRPLUS, pe un butoi de pulbere (surse)

podul.ro
pnl usr

La patru luni de la alegerile locale, în administraţiile locale din Bucureşti lucrurile sunt departe de a se fi aşezat pe un făgaş normal, care să permită dezvoltarea pe termen lung. Cele mai mari tensiuni sunt tocmai între partidele care formează şi coaliţia de guvernare: PNL şi USR-PLUS.

Tensiunile pornesc de la vârful administraţiei bucureştene, de la primarul general, şi se simt mai pregnant la sectoare, unde PNL şi USR ar putea să se atace public în curând. În vreme ce Nicuşor Dan e preocupat de colantele de pe autobuze şi ia decizii care lasă bucureştenii în frig, partenerii de la USR-PLUS sunt nemulţumiţi că sunt lăsaţi în afara sferei deciziilor în multe privinţe, potrivit unor surse politice.

Situaţia este exact invers la Sectorul 1, unde Clotilde Armand stârneşte nemulţumirea liberailor. Deşi s-au înţeles să-şi împartă funcţiile şi domeniile de gestionat, până acum liberalii nu au primit nimic, iar viceprimarul PNL încă aşteptată să-i fie delegate sarcini. Între timp, primarul este mai preocupat de contracte, de războiul cu Romprest şi îşi lasă consilierii neoficiali să dea dispoziţii în primărie.

Sectorul 2 pare blestemat să aibă primari despre care nu se ştiu foarte multe lucruri. Primarul USR Mihaiu este mai degrabă absent, dar chiar şi aşa reuşeşte să stârnească vociferări în rândul partenerilor de la PNL, situaţia tarifului de gunoi şi alte măsuri dorite de noua administraţie fiind adevărate bombe cu ceas.

Dacă la Sectorul 3 nu sunt mari probleme, datorită continuităţii, la Sectorul 4 primarul Băluţă întâmpină o opoziţie serioasă din partea PNL şi USR-PLUS, partide decise să blocheze orice iniţiativă a primarului. În Sectorul 5 primarul Piedone se bazează pe majoritatea cu PSD, fără probleme majore. În schimb, în Sectorul 6, unde este singurul edil PNL din Capitală, primarul Ciucu nu a ezitat să-l critice pe primarul general Nicuşor Dan.

Dincolo de aceste tensiuni politice în interiorul administraţiilor de sector şi între administraţiile de sector şi Primăria Capitalei, există nemulţumiri şi faţă de Guvern. Săptămâna trecută, primarii de sector au semnat împreună o scrisoare adresată Ministerului Finanţelor Publice, prin care anunţau că vor intra în criză dacă Guvernul nu adoptă o derogare de la Legea finanţelor publice locale pentru a permite alocarea unei cote mai mari din impozitul pe venit către primăriile din Bucureşti.

Potrivit surselor din PNL şi USR-PLUS, dacă situaţia nu se va remedia rapid, cele două tabere vor începe să lanseze mesaje publice şi atacuri, totul putând culmina cu blocarea unor decizii în consiliile locale şi în CGMB. În acest context, liberalii suspectează că USR-PLUS s-ar putea întreba spre PSD pentru o susţinere punctuală pe anumite proiecte la votul din consilii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.