Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile au atins un nivel fără precedent în Hong Kong. Lupte de stradă între poliție și manifestanți. Universitatea Politehnica a fost ocupată (VIDEO)

Twitter
Hong Kong

Universitatea Politehnică din Hong Kong, în care se află peste 200 de protestatari, a intrat sub controlul forțelor de poliție care au blocat accesul în interiorul instituției, continuând confruntarea directă cu participanții la demonstrațiile pro-democrație, relatează cotidianul The Guardian preluat de mediafax și news.ro

Vezii și: Șoc total! Vârsta de PENSIONARE, 75 de ani?? Apel URGENT către Guvernul Orban

În urma unei confruntări directe între forțele de ordine și protestatarii din Hong Kong, care au cunoscut un nivel inedit de violențe duminică, autoritățile polițienești au reușit luni dimineață să acapareze accesul în interiorul și în afara clădirii instituției de învățământ, în interiorul căreia se aflau peste 200 de manifestați.

În momentul intrării în interiorul clădirii, de către forțele de poliție, protestatarii au reacționat incendiind una din căile de acces, după ce autoritățile au avertizat participanții la mișcarea de protest că vor utiliza gloanțe adevărate ca răspuns la folosirea de către aceștia a armelor letale pentru a ataca ofițerii de poliție.

Președintele Universității Politehnice din Hong Kong, profesorul Teng Jin-gung, a publicat luni dimineață un videoclip în care anunță obținerea unei suspendări temporare a utilizării violenței cu forțele de ordine și solicită protestatarilor „părăsirea campusului în pace”. La scurt timp după publicarea acestuia poliția a lansat gaze lacrimogene împotriva celor care încercau să părăsească clădirea instituției.

De-a lungul nopții de duminică spre luni, forțele de ordine au lansat o operațiune pentru a-i scoate pe protestatarii baricadați în interiorul Universității, realizând un cordon care să prevină evadarea de către aceștia. Demonstrații rămași în interiorul clădirii au lansat bombe petroliere, arcuri și săgeți, în pofida avertismentelor transmise de poliție.

Vezi și: Viorica Dăncilă răspunde la întrebarea 'fierbinte': Va merge neinvitată la 'dezbaterea' organizată de Iohannis?

Confrom sursei locale Hong Kong Free Press, zeci de civili aflați pe străzile din apropierea instituției au fost arestați după ce au solicitat poliției să elibereze clădirea de sub asediu și să permită ieșirea protestatarilor din interiorul ei.

Cu referire la aceleeași evenimente din Hong Kong, publicația chineză The Global Times a cataogat participanții la protest ca fiind „teroriști” care au transformat zona Universității într-una „de război”. Protestatarii „au devenit complet isterici și au acționat ca teroriștii atacând poliția cu arme letale, țintind rezidenți inocenți și transformând campusurile în terenuri de luptă”, a scris publicația, citată de cotidianul The Guardian.

Poliţia din Hong Kong a avertizat luni că va trage cu muniţie reală dacă ”insurgenţii” vor mai folosi arme letale în timpul protestelor anti-guvernamentale care au loc în oraş de peste cinci luni, transmite Reuters.

Poliţia a făcut anunţul după ciocnirile care au avut loc la o universitate din centrul Hong Kongului, unde protestatarii s-au baricadat şi au aruncat în forţele poliţiei cu proiectile incendiare, blocând un tunel rutier important din oraş.

Potrivit poliţiei, un ofiţer a fost tratat duminică la spital după ce a fost lovit în picior de o săgeată, iar un altul a fost lovit de o bilă metalică, dar nu a fost rănit.

Violenţele din centrul financiar asiatic sunt cele mai grave tulburări populare cu care se confruntă preşedintele chinez Xi Jinping de la venirea sa la putere în 2012. Xi a declarat că are încredere că guvernul din Hong Kong poate rezolva criza.

În comunicatul de luni, poliţia i-a avertizat pe cei pe care îi consideră insurgenţi să nu mai folosească arme letale pentru a ataca poliţişti şi să pună capăt violenţelor, afirmând că poliţia va răspunde cu forţă şi posibil cu gloanţe reale, dacă va fi necesar.

Poliţia a mai folosit gloanţe reale în câteva incidente izolate.

Demonstranţii, nemulţumiţi de ceea ce consideră amestecul Chinei în administrarea fostei colonii britanice, care are statut autonom de la revenirea sub control chinez în 1997, au afirmat că răspund la forţa excesivă folosită de poliţie.

”Protestatarii au reacţionat la poliţie. Nu am reacţionat atât de puternic cum am fi dorit. Aş fi pregătită să merg la închisoare. Luptăm pentru Hong Kong”, a spus Joris, în vârstă de 23 de ani, inginer constructor.

Beijingul neagă că s-ar amesteca  în afacerile Hong Kongului şi atribuie demonstraţiile influenţei străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.